Nettavisen: Henrik er en mann på Østlandet i 40-årene som ble sykmeldt 5. september i år. Når Nettavisen prater med ham for første gang, 21. desember, har han fremdeles ikke fått utbetalt sykepenger fra Nav.

– Og når du har to barn, det er jul og jeg har 80.000 mindre nå enn jeg normalt sett ville hatt, og vi går med uteklær inne fordi vi fryser, sier han til Nettavisen, og sukker.

Han legger til at han har forsøkt å forklare barna situasjonen, og sagt «vi får heller kose oss litt etter jul, nå som Norge ikke fungerer som det skal, og ikke har gitt oss penger», hvorpå hun eldste skal skal ha spurt tilbake:

– Bryr Norge seg mer om penger enn om mennesker, eller?

Mannen ønsker ikke å stå frem med navn og bilde, men Nettavisen kjenner hans identitet og har sett dokumentasjon på korrespondansen med Nav som omtales i denne saken. Nav skriver til Nettavisen at «denne saken har tatt noe lengre tid enn normalt» fordi de «har vært avhengig av å innhente mer dokumentasjon». Les hele deres svar lengre ned i saken.

– Skulle prøve å få fortgang

Om noen uker venter en operasjon i hånden, som skal bidra til å gjøre Henrik frisk igjen. Han håper å være tilbake i IT-jobben sin rundt fire uker etter operasjonen, men rett før jul er han spent på om han i det hele tatt ser noe til sykepengene før den tid.

Hele historien startet altså 5. september i år. Først ble ikke timen hos legen bekreftet av legekontoret i deres pasientsystem, noe som førte til at sykmeldingen ikke ble registrert. Feilen ble oppdaget flere uker senere, så den «offisielle» sykmeldingen ble dermed først registrert 28. september. Deretter fikk ikke Henrik kontakt med Nav i lang tid. Til slutt fikk han pratet med en kvinne fra Nav «som skulle prøve å få fortgang i dette».

– Hun reagerte på at sykmeldingen var oppført fra 28. september, og sa det ble helt feil, forteller Henrik til Nettavisen.

Dette burde bli rettet, slik at han ikke mistet sykepenger for alle disse dagene i september, mente hun.

– Hun ba meg ringe til legen igjen, og si at jeg skulle ha sykmelding fra 5. september, altså datoen jeg registrerte sykmeldingen opprinnelig, forteller Henrik.

Feilen ble rettet.

– Men det hun ikke fortalte, det var at det ville ta fire nye uker å behandle tilbakedateringen av sykmeldingen, sier Henrik oppgitt.

Da ønsket han å avbryte hele datoendringen.

– Jeg ville heller gi avkall på de pengene, slik at jeg bare fikk penger på konto snarest mulig, i og med at julen nærmet seg. Men det gikk ikke an, sier Henrik.

Så gikk det nesten fire uker, før Henrik fikk en ny beskjed fra Nav, forteller han:

– Da trengte de lønningslipper og kontoutskrifter.

Dette forteller tobarnsfaren at han sendte inn.

– Så satt jeg lenge og ventet, og hørte ikke noe. Så ringte jeg inn igjen, og da fikk jeg beskjed om at det jeg hadde sendt inn ikke var bra nok. Altså, er det ikke greit å få beskjed om det da, i stedet for at jeg bare sitter og venter? spør han.

Legen: – Dette brevet har jeg aldri sett før

Så gikk det enda flere uker med til venting. Etter hvert blir det desember. I mellomtiden må Henrik leve på samboerens lønn. Strømsituasjonen hjelper ikke på, forteller han:

– Det er jo ikke akkurat billig. Vi flyr rundt med uteklær inne her, sier han.

I desember ser Henrik, på ett av sine omtrent daglige besøk inne på Nav sine sider, tilfeldigvis en melding om at det er sendt et brev til legen hans. På et vanlig oppfølgingsbesøk hos legen noen dager etterpå, sier legen at brevet det er snakk om, det har han aldri sett før, og legen skal ifølge Henrik ha lagt til at «det virker nesten som om de skal prøve å finne en unnskyldning for å ikke gi deg sykepenger».

Nav ønsket innsyn i journalen til Henrik fra dagen han ble sykmeldt. Dette gikk Henrik med på:

– Jeg orket ikke mer, de måtte bare få alt, slik at jeg fikk penger snart, sier han til Nettavisen.

Legens frist for å sende inn journalen gikk ut 12. desember. Da Henrik rett før jul purret på Nav for å høre hva status var på sykepengene, fikk han beskjed om at det tok tid å behandle informasjonen fra journalen, men nå var det ikke lenger fire ukers behandlingstid, men gått opp til fem.

– Griseflaut

På dette tidspunktet fikk Henrik likevel omsider litt penger utbetalt av Nav, men nå gjennom nødpenger, eller økonomisk sosialhjelp som Nav kaller det for.

– Jeg synes jo det er griseflaut. Jeg skjønner at de som ikke har noe valg må gjøre det, men jeg er tross alt ansatt i en bedrift og skal ha sykepenger. Jeg skal jo ikke trenge å gå på sosialen, sier Henrik.

Dermed har han, snart fire måneder etter at han først ble sykmeldt, fått utbetalt 10.000 kroner av Nav. Disse har gått til å betale eksempelvis telefonregninger. Det er ikke lenge siden mobilselskapet varslet at de kom til å stenge hele abonnementet, om ikke regningene ble betalt.

Samboer har tatt opp lån

Samlet sett går Henrik inn i julen med 80.000 færre kroner på konto enn hvis han hadde kunnet jobbe i samme periode, forteller han 21. desember.

– Det er helt forferdelig. Nav tar ikke hensyn til en dritt. Jeg har to små barn som jeg ikke får kjøpt julegaver til. Vi pleier å kose oss, bake – jeg elsker å bake – eller reise til julemarkeder rundt omkring, sier Henrik til Nettavisen rett før julaften.

For å få økonomien til husholdningen til å gå rundt har Henriks samboer, som han forteller vanligvis er veldig økonomisk av seg, sett seg nødt til å ta opp lån.

– Så hun har fikset noen gaver til barna, og håndterer alle utgifter som jeg pleier å bidra til. Jeg synes det er flaut, altså. Jeg føler meg ikke så mye som en mann i huset når jeg ikke kan bidra økonomisk, sier han, og sukker.

Henrik er klar på at hans familie er ikke de som sliter mest her i landet, ettersom de tross alt har råd til mat på bordet og vinterklær, og først og fremst har måttet ofre julekosen.

– Så om noen leser dette, og har lyst til å hjelpe, så er det hyggelig, men det skal vi ikke ha. Bruk pengene på deg selv eller noen du er glad i, sier han.

– Nå venter nyttårsaften

27. desember, nesten en uke etter han først tok kontakt med Nettavisen, sender Henrik en ny beskjed:

– I dag, når jeg gikk ut med søpla, så kjente jeg at jeg hadde mistet noe denne jula. Alle tidligere år, i hvert fall så lenge vi har hatt barn, har jeg smilt litt når alt er ryddet på plass, og søpla bæres bort til søppelkassa. Alle er fornøyde og søpla etter jula og gavene, til spesielt ungene, har tatt mer plass enn vi har plass til i søppelkassa, sammen med normalt avfall. Men i dag, ble det ikke sånn. I dag hadde vi til og med plass til ting vi har ryddet bort i kjelleren. Ble jo da minnet om den stusselige julen vi har hatt på grunn av pengemangel. Fikk tilbake den klumpen i magen jeg har hatt i hele desember frem til julaften, og ble igjen trist.

Selv om han er forbannet på Nav, føler han at han har sviktet familien sin, forteller han.

– Dette, sammen med den tunge og håpløse prosessen med Nav etter at jeg ble syk, så kjenner jeg psyken i alle fall ikke har blitt noe bedre av alt det her.

– Nå venter nyttårsaften, og ungene gleder seg til raketter som alltid. Gleder meg ikke til å få spørsmålet hvorfor ikke vi har raketter i år. Neste uke er det også skole, og da innbiller jeg meg at ungene ikke vil føle veldig på å fortelle hva de har fått til jul og hvordan nyttårsaften deres har vært.

Nav svarer

Nettavisen har spurt Nav hva deres side av saken er, hvorfor dette har tatt så lang tid, og hvor lang tid de synes det er riktig å bruke på en sykepenger-sak som dette.

For at Nav har skullet kunne gi et godt nok svar til Nettavisen om saken, har de bedt Henrik om å frita dem fra taushetsplikten. Dette har han gått med på.

I en e-post til Nettavisen 27.12 skriver avdelingsdirektør Karoline Larsen Alfsen ved Nav Arbeid og ytelser:

«Saken er nå ferdigbehandlet og sykepenger blir utbetalt fra 28. september. Pengene vil være på konto i løpet av få dager. Denne saken har tatt noe lengre tid enn normalt fordi vi har vært avhengig av å innhente mer dokumentasjon, blant annet for å fastsette riktig inntekt.

NAV har ikke kunnet godkjenne den tilbakedaterte sykemeldingen fordi årsaken til fraværet ikke har vært tilstrekkelig dokumentert til å fylle unntaksvilkårene i Folketrygdloven. (Folketrygdlovens § 8-7, 2. ledd)

Vanlig saksbehandlingstid på sykepenger er 2-4 uker, men det kan noen ganger ta lengre tid hvis vi for eksempel trenger mer dokumentasjon om inntekt og arbeidsforhold.»

Henrik sier avslutningsvis til Nettavisen onsdag morgen, 28. desember, at han fremdeles ikke har fått noe vedtak, og at han kun gjennom Nettavisen har fått høre at saken er ferdigbehandlet. Han mener også det er «tullball» at sykmeldingen ikke kan tilbakedateres, og at han kun får sykepenger fra 28. september.

– Legen min sendte forespørsel til nevrolog i juli og jeg fikk time i august. Istedenfor å kaste inn håndkle i juli, holdt jeg ut til 5. september før jeg ble sykemeldt. Ikke vanskelig å se bildet her, avslutter han.