Torsdag morgen klokken 09 presenterte direktør Ragnheiður Skúladóttir programmet for de 57. Festspillene i Nord-Norge. Årets festival markerer ikke bare første fullverdige arrangement etter pandemien, men også startpunktet for flere av Festspillenes store satsinger de neste årene.

Motorpsycho og storband

Mange vil nok notere seg at selveste Motorpsycho gjester Storsalen i Harstad kulturhus, og at det dagen etter er et av de mest fremadstormende pønkrockbandene i Norge i dag, Honningbarna, som styrer showet i Thon Arena Nord-Norge. Det blir 5 timer dansefest med Nordic Frequency av Charlotte Bendiks med venner, mens på ungdommens Festspill får nye DJ-er være i spissen for festivaldisco for ungdomstrinnet.

– Årets musikkprogram er spesielt bredt, og lett å bli veldig glad av. Det gir rom for å bli både imponert og fylt med undring. Vi har virkelig noe for enhver smak, og kombinasjonen med ekte talenter og fremadstormende navn fra vår egen region kombinert med Islands største band Gus Gus og flere av våre fremste liveartister er oppskriften på festivalstemning som inkluderer alle. Dette er et musikkprogram jeg tror både snakker til vårt trofaste festspillpublikum, og samtidig kan vi kanskje overbevise nytt publikum blant harstadværinger i alle aldre til å bli med på festen, sier Skúladóttir.

Festivaltelt for folk flest

Festspilldirektøren lover at festivalteltet Sentralen skal ha noe for enhver smak – og at det blir spesielt god stemning når det hver dag i løpet av de 8 dagene festivalen varer vil være konserter i teltet.

Vi gleder oss til at folk endelig kan møtes igjen og bare kose seg med god musikk, hyggelige omgivelser – og ikke minst at det er god plass, så alle kan være med. Her kan man komme på dagtid for å få med seg en debatt, eller avslutte kvelden og diskutere dagens inntrykk når våre DJ-er spiller natta inn, forteller Ragnheiður Skúladóttir.

Episk scenekunst

Forestillingen AION av Iceland Dance Company og Arktisk Filharmoni har fått fantastisk omtale i Sverige og på Island, og denne storslåtte og spektakulære forestillingen har fått æren av å være årets åpningsforestilling i Storsalen. I samme sal presenteres de andre virkelig store forestillingene med utenlandske kompanier, blant dem en postapokalyptisk forestilling der vårt felles ansvar for naturen settes i fokus, Farm Fatale, men også den spinnville, nesten 4 timer lange western-operaen Burt Turrido, laget spesielt for de som ikke liker opera.

– Endelig kan vi vise frem noen av de forestillingene vi har insistert på at vårt publikum må få oppleve! Felles for disse tre er at de er laget av noen av våre fremste internasjonale teatermiljøer, og at de er en fryd for både øye og øre fra start til slutt. Jeg er sikker på det er mange Harstadværinger og festspillentusiaster fra regionen som finner en av sine absolutte favoritter i år blant disse, forteller en glad festspilldirektør.

Høyaktuelle tema

De ukronede verdensmestrene innen dokumentarteater, Brokentalkers, er tilbake med hele 2 forestillinger som bygger på samfunnsaktuelle spørsmål vi trenger å utvide perspektivet vårt på. Med Examination og Masterclass tar det kritikerroste kompaniet utgangspunkt i virkelige hendelser og menneskene som opplevde det når de igjen presenterer to tankevekkende og gripende forestillinger.

Seksualitet og legning er tema som opptar ungdom, og Mari O. Thingelstad presenterer en egen forestilling for ungdom som tematiserer dette i TREIG. I Invisible Lands får publikum et unikt møte med de kaosfylte reisene mennesker på flukt opplever, og bringer slik konsekvensene av konflikter og krig betraktelig nærmere. Dette er også utgangspunkt for Adrian Schwarstein i ARRIVED, der vi bevisstgjøres vår holdning til mennesker som kommer utenfra.

– Kunstnerne lever i den samme verden som oss andre og aktuelle tema bringes selvfølgelig inn i deres arbeid. Dette er en av de viktigste rollene til kunsten – nettopp det at vi får muligheten til å øke innsikten i andres perspektiv og verdensbilde. Alt du trenger for å få noe ut av disse forestillingene er å gå inn i dem med et åpent sinn, og jeg tror ikke noen annen by i Nord-Norge kunne presentere et så ambisiøst program for sitt publikum, så jeg gleder meg rett og slett til å høre responsen, fortsetter Skúladóttir.

Festspillutstilling med samisk stornavn

Årets festspillutstilling viser utvalgte verk fra Outi Pieskis karriere. Den finsk-samiske, og internasjonalt anerkjente kunstneren bor og arbeider i Ochejohka/Utsjoki og Numminen i Finland. Hun er utdannet ved Billedkunstakademiet i Helsinki, og har i over to tiår arbeidet med billed- og installasjonskunst som tar utgangspunkt i tematikk fra den samiske kulturen og den nordiske naturen. Ved bruk av duodji utforsker Pieski sentrale motiver som det samiske folkets historie og fremtid, urfolks rettigheter, bærekraftig utvikling og menneskers sameksistens med hverandre og naturen.

– Outi Pieski er en av de mest kjente samiske samtids kunstnerne i dag. Hun har vist sin kunst over hele verden, blant annet under Venezia-biennalen i 2019. I år viser hun et utvalg av verkene sine og tar over hele Galleri Nord-Norge. Dette blir fantastisk, og en utstilling alle må få med seg, sier Skúladóttir.

Gratis festspill for barn

I år blir det flere forestillinger for de aller minste. En av disse er Kinships, der både voksne og barn blir med på en koselig oppdagelsesferd. De litt eldre barna får en forestilling om verdensrommet og grenseløs fantasi i KAYA + KOSMOS. Kajsa Balto har også to stemningsfulle konserter for barn, den ene er for de minste og her trenger ikke barna å sitte stille hele tiden. Den prisbelønte forestillingen Monster i magen fra Rimfrost handler om barns sorg, hvordan det er å savne, og hva man gjør når verden ikke er så enkel.

– De siste årene har vi investert i vårt yngste publikum skal få muligheten til å oppleve kunst av høy kvalitet, og jeg er veldig glad for at vi sammen med Sparebank 1 Nord-Norge kan tilby barn å delta på hele festivalprogrammet gratis. SNN-parken blir videreutviklet og i år kan man endelig også få lov til å leke i parken mellom forestillingene Bølgebrus og Utsikt fra Hålogaland Teater, avslutter festspilldirektøren.

Programmet presenteres for alle på Thon Arena Nord-Norge klokken 20 i kveld, og billettsalget starter fredag.

Se alle arena-arrangementer her:

FESTIVALTELTET SENTRALENSex Judas 25-Jun

Why Kai 25-Jun

Mole DJ 25-Jun

Erling Ramskjell med band 26-Jun

Ruperts Kitchen Orchestra 26-Jun

Inger Nordvik med band 27-Jun

Pil og BueB8 27-Jun

Bukta Battle 28-Jun

Not my time to die 28-Jun

Svaneborg Kardyb & Eline Hellerud Åsbakk 29-Jun

ADHD 30-Jun

Maud 30-Jun

Rossman 1-Jul

Lokoy 1-Jul

Ervik Storband 2-Jul

BYFEST

Åpningsseremoni: The Moles 25-Jun

Yoga på kaia med Actic 26-Jun

I am from Reykjavik 26-Jun

Erling Ramskjell pop-up konsert 26-Jun

Ruperts Kitchen Orchestra 27-Jun

HRMK Festspillparade 27. – 28. jun.

Utsikt 29-Jun

ADHD pop-up konsert 30-Jun

BLUE BIRDS 1. – 2. jul

ARRIVED 1. – 2. jul

Alter 2-Jul

Diorama (Altevågen) 26-Jun

Fase (Taket Grottebadet) 28-Jun

HARSTAD KINO

Aggie Frost: Perlemor 27-Jun

Metteson 28-Jun

Kajsa Balto 29-Jun

Valkyrien Allstars 30-Jun

NUK Musikk 2-Jul

SCENEKUNST EATNAMASTIN / JORDING, Lillesalen 27-Jun

Mamma Masochist, Lillesalen 28-Jun

Masterclass, Lillesalen 30-Jun

Invisible Lands, Harstad skole 30-Jun

Examination, Lillesalen 2-Jul

BARNAS FESTSPILL KAYA + KOSMOS 26-Jun
Harstad skole Bølgebrus 26. jun. – 2. jul
SNN-parken Utsikt 26. jun. – 2. jul

kinShips 27-Jun

Kajsa Balto Barneforestilling 28-Jun

Baby Rave 29-Jun

Monster i magen 1-Jul

STØPERIET Cell7 25-Jun

Witch Club Satan 26-Jun

Moillrock 27-Jun

Slincraze 28-Jun

Article 3 29-Jun

Kamara 30-Jun

Nordic Frequency 1-Jul

Nothing Personal 2-Jul

THON ARENA NORD-NORGE Anna of the North 29-Jun

Valgeir Sigurðsson 30-Jun

Honningbarna 1-Jul

GusGus 2-Jul

STORSALEN AION 25-Jun

Farm Fatale 26-Jun

Burt Turrido. An Opera 29-Jun

Motorpsycho 30-Jun

Kristian Kristensen og Hærens Musikkorps 1-Jul

Ungdommens Festspill
Ludo Cell7 25-Jun

Festivaldisco 26-Jun

brenn. 27-Jun

Reveal Party 28-Jun

Mari Thingelstad -TREIG 29-Jun

Maud 30-Jun

Lokoy 1-Jul

Hedda Mae 2-Jul