Gå til sidens hovedinnhold

Her er de heteste navnene fra Harstad som kan bli del av den nye regjeringen

En etter en forsvinner Harstads representanter i regjeringa og på Stortinget de neste ukene. Bare én står igjen, men han kan fort få selskap.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Harstad har tradisjon for å forsyne både regjeringen og Stortinget med politikere. Etter valget mandag er det imidlertid betydelige endringer i hvor mange av «våre» som har nøkler til maktens korridorer i Oslo.

Fra før av var det klart at Martin Henriksen (Ap) og Kent Gudmundsen (H) uansett skulle forlate Stortinget. Der har de sittet siden 2009 og 2013. Mens Henriksen fant ut at nok var nok, fikk Gudmundsen ikke partiets tillit til å fortsette.

1. oktober møtes det nye stortinget, og slik det ser ut nå er det bare Per-Willy Amundsen (Frp) som stiller fra Harstad i Troms. Veteranen, som ble først ble valgt inn for 20 år siden, har fremdeles tillit i sitt parti, og han har fremdeles lyst til å fortsette i jobben.

Men det er ikke bare stortingsrepresentantene som byttes ut denne høsten. Regjeringen går av, og med det forsvinner de politiske rådgiverne Johannes Utvåg (Forsvarsdepartementet) og Even Aronsen (Klima- og miljødepartementet).

Mange rykker ut, men flere står klare til å rykke inn

Cecilie Myrseth (Ap) er av flere nevnt som mulig statsråd i en ny regjering dominert av Arbeiderpartiet. Det vil bety at Harstads Tom Einar Karlsen (Ap) rykker opp fra sin tredjeplass til fast plass på tinget.

Flere andre navn fra regionen kan bli del av den nye regjeringen. Tidligere kommuneoverlege for ETS, Barbro Lill Hætta (Ap),har allerede vært vararepresentant på Stortinget for Finnmark i perioden 2001-2005. Hun var også politisk rådgiver for samiske saker i 1996-1997. For tiden er Hætta valgt inn som representant i kommunestyret i Harstad der hun har permisjon.

Til iTromsø spiller NHO inn Sigrid Ina Simonsen (Ap) og Ragni Løkholm Ramberg (Ap) som gode kandidater til den nye regjeringen. Mens Simonsen i dag er regionsjef for Norsk olje og gass, har hun tidligere vært fylkesråd i Troms. Ramberg har vært byråd i Tromsø, men er i dag leder for eiendomsavdelingen til UNN.

Blant dem iHarstad snakker med dagen etter valget, er det flere som nevner Harstad-ordfører Kari-Anne Opsal (Ap) som en mulig regjeringskandidat. Varaordfører og iHarstads sportskommentator Espen Ludviksen (Sp) skal vi heller ikke se bort fra i denne sammenhengen.

Les også

Slik stemte velgerne i din bydel

Ikke alle løfter en finger

For en bykommune med ambisjoner og ønske om vekst er de rette kanalene inn til både Stortinget og regjeringen ikke til å fnyse av. «Det er nyttig å ha folk sentralt plassert i Oslo, enten de er i regjeringen som statssekretærer, politiske rådgivere eller representanter på Stortinget» sier en av dem vi snakker i den politiske ledelsen i Harstad.

Er det krise hvis vi ikke får «en av våre» inn i de mest sentrale posisjonene? Nei. Representantene fra Troms skal også tale vår sak. Sterke politikere fra regionen er uansett på tur til hovedstaden, og de vil i de fleste tilfeller allerede ha bånd til Harstad gjennom sine partier og bekjentskaper.

At noen kommer herfra, betyr heller ikke at vedkommende har spesielt stor interesse for å hjelpe sitt hjemsted.

«Vi har opplevd at folk fra Harstad ikke har løftet en finger for sin hjemby», ble undertegnede fortalt da nettopp dette temaet ble diskutert med en av byens toppolitikere.

Og for mange er det uansett mindre viktig hvem som kommer inn i regjeringen. Først og fremst står politikken:

«Nå får vi Arbeiderpartipolitikk igjen. Det betyr blant annet flere kroner og ører til Harstad», sier en entusiastisk politiker dagen derpå.

I skrivende stund er kabalen med folk i en ny regjering ikke påbegynt. Først skal det bygges en politisk plattform, noe som vil kreve mye kløkt og tålmodighet for å samle Ap, Sp og SV.