Gå til sidens hovedinnhold

Her er de nye tiltakene: Nå blir det strengere for uvaksinerte

Koronasertifikat tas i bruk innenlands i Norge, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Samtidig strammes det inn for de som ikke har tatt vaksine.

Regjeringen gir kommunene mulighet til å ta i bruk koronasertifikat innenlands for å lette på andre smitteverntiltak, opplyser regjeringen.

– Hvis en kommune har innført krav om for eksempel én meters avstand og bordservering på utesteder, kan kommunen i tillegg legge til krav om å bruke koronasertifikat. Da kan utestedet drive som vanlig, hvis gjestene har grønt koronasertifikat, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

De som har grønt koronasertifikat, er vaksinerte, personer som er immune fordi de har hatt korona, eller har en negativ koronatest, sa han videre.

Uvaksinerte får plikt til å teste seg

Dersom man er uvaksinert og bor sammen med en som får påvist korona, får man nå plikt til å teste seg.

Denne plikten vil gjelde fra 16. november.

– Dersom du er uvaksinert og bor sammen med en som får påvist korona, må du teste deg hver dag med selvtest eller annenhver dag med PCR-test i sju dager. Testplikten gjelder helt til det har gått sju dager etter siste gang de hadde nærkontakt. Dette er ikke bare en anbefaling, men en plikt, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap)

Hvis den som bor sammen med en smittet er vaksinert, anbefales det to tester (selvtest eller PCR-test) i samme periode. Det anbefales også at alle under 18 år som bor med en som er smittet, følger det samme testregime som for uvaksinerte.

Hvis du bor med en som er smittet, bør du være hjemme til du har fått negativt svar på den første testen.

Uvaksinert helsepersonell bør testes to ganger

Uvaksinert helsepersonell bør testes for korona to ganger i uka, og de må få klar beskjed om at de må bruke munnbind, sier helseministeren.

Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet om uvaksinert helsepersonell og faren for at de kan smitte sårbare pasienter. Helsedirektoratet har kommet med råd til kommunene om hvordan de kan unngå slike situasjoner, påpeker helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

– Vi vil ta ytterligere grep for å beskytte sårbare pasienter fra smitte. Derfor ønsker vi testing av uvaksinert personell to ganger i uka og klar beskjed om at de må bruke munnbind, sa Kjerkol på pressekonferansen fredag.

Helsedirektoratet kommer til å sende ut retningslinjer om dette til kommunene.

Regjeringen vil tilby tredje vaksinedose til alle over 18 år

Alle over 18 skal få tilbud om en tredje vaksinedose, en såkalt oppfriskningsdose, opplyser regjeringen.

– Vaksinasjon er den viktigste beskyttelsen vi har mot korona. Smitten vil være blant oss i flere år fremover, og det er mye vi sammen kan gjøre for å hindre at viruset sprer seg, men vi trenger også den beskyttelsen vaksinene gir. Regjeringen lytter til FHIs vurdering og planlegger for at hele den voksne befolkningen får tilbud om en oppfriskningsdose, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Folkehelseinstituttet (FHI) har planene klare for å gi en tredje vaksinedose til alle mellom 18 og 64 år.

Kommunene er allerede godt i gang med å tilby alle over 65 år en tredje vaksinedose mot covid-19, og nå står helsepersonell for tur.