Gå til sidens hovedinnhold

Her finner du sopp i Harstad: – Jeg har allerede høstet et godt lager

Øystein Normann kommer med de best tipsene til høstens soppsanking.

Soppsesongen er godt i gang og iHarstad har tatt en prat med botaniker Øystein Normann som kan melde om en god sopp-høst.

–Jeg har allerede vært en runde på mine plasser og har funnet et godt lager kantareller, sier han

Fukt og temp

Normann forteller at forholdene for å finne mye sopp er på topp denne høsten.

– Dersom sommeren er veldig tørr, blir det en dårlig soppsesong. Det pleier ikke akkurat være et problem i Harstad. Mye fukt og gode temperaturer pleier å være en god kombinasjon. I år er det gode forhold her i byen, forteller han.

Han oppfordrer harstadværingene til å se opp for sopp «nesten overalt».

– Hvor enn du finner bjørkeskog og gjerne med innslag av einer, vil du også kunne finne sopp. Mellomrik bjørkeskog eller lyng er bra steder. Furoholt kan også huse mye god sopp.

Hvor finner du de forskjellige sopptypene:

Kantarell:

– Skogens gull finner man veldig ofte i utkanten av bjørkeskog. Skog er viktig siden soppen lever i samspill med trerøttene. Husk at soppen liker fuktighet, så de mest solrike stedene ville jeg unngått. Den trives også i mose eller nært opptråkkede stier. Dersom du først finner én kantarell, finner du som regel mange. Kantarellen kan man godt finne helt opp til 200 meter over havet. Desto høyere opp, jo mindre sjanse for mark i soppen, sier Normann.

Steinsopp:

Dette er en av våre beste matsopper. Den har stor og tykk stilk som kan være kuleformet hos yngre individer. Hatten er lys brun og blir fort klebrig når det er fukt i luften. Mengden varierer fra år til år, og noen år vokser den i store mengder. Du finner den både i løv- og barskog og ikke på de aller bløteste stedene, sier han

Rødskrubb:

Denne finner du også i bjørkeskogen. Den blir ganske ofte markspist så det kan være lurt å skjære i stilken på den mens man er i marka for å se om den er angrepet av insekter eller ikke. Soppen inneholder et giftstoff som forsvinner ved steking eller koking. Soppen blir helt svart når den tilberedes. Rødskrubben er som regel friskere jo lengre opp i høyden du sanker den, forteller Normann.

Matblekksopp;

– Dette er en veldig god matsopp. Det tror jeg ikke alle er klar over. Den kan i beste fall dukke opp i plenen din. Matblekksoppen er en veldig hardfør type som kan dukke opp mange steder. Jeg husker blant annet at den presset seg opp gjennom asfalten på den gamle parkeringsplassen ved Amfi Kanebogen, sier han.

Redd for gift?

Mange er engstelige for om soppen de finner er giftig. Norges sopp- og nytteverksforbund (NSNF) har derfor utviklet en app hvor en kan få kontrollert fangsten sin dersom tradisjonelle soppkontroller ikke er tilgjengelig.

Via gratisappen «Digital soppkontroll» er kontrollører tilgjengelige fra 13. august.

– Det gis instruksjoner om hvordan folk skal ta bilde av soppen, slik at det kan gis en tilbakemelding på om det er en spiselig sopp og i så fall hvilken det er. Er det tvil, kan det bli bedt om nytt bilde, er det fremdeles tvil eller den er giftig, får man beskjed om å hive den – og resten av innholdet i soppkurven som har vært i kontakt med den, sier prosjektleder og til daglig redaktør for Sopp- og nyttevekster, Lene Johansen.

Hun understreker at appen kun er et supplement, ikke en erstatning for de tradisjonelle soppkontrollene, som fremdeles bør prioriteres.

Mat-tips

Øystein Normann forteller at han har et riktig godt tips for å få soppen til å vare i spisskammerset.

– Jeg pleier ofte å tørke ut kantarellen for eksempel på badegulvet. Da kan man lage et eget krydder av soppen som kan smaksette en rekke retten gjennom hele året, sier han.

Les også

Ifølge prognosene skulle Elisabeth ha vært død nå

Les også

Adrian er en av få kokkelærlinger: – Det er tross alt jævlig artig å kunne lage mat