Lørdag var det duket for sesongen siste cruiseanløp i Harstad. Nesten 3.500 personer fordelt på gjester og mannskap, fylte byen fra morgen til kveld.

Bussjåfør Trond Heide Henningsen beskriver anløpene av cruisebåter for stordager for kollektivtrafikken i byen. Hundrevis av turister ønsker å benytte rutebuss for å enten komme seg nord eller sør for sentrum. De aller fleste blir stående igjen på perrongen og vente på neste avgang. Problemet: De tror de kan betale bussbillett med kort.

– Alle er de utstyrt med bankkort eller kredittkort. Og alle kommer de ombord i bussen og ber om billett. Vi må høflig be dem om å vente til neste avgang om en time og benytte billettautomaten ved Narvesen i sentrum. Det er så lite profesjonelt at jeg skjemmes, sier Heide Henningsen.

Latterliggjort

Bussjåføren sier at han og kollegene ved flere anledninger gjort forsøk på å be om kortterminaler i bybussene. Nettopp for slike anledninger, men også for at de daglig får passasjerer om bord som ønsker å betale med bankkort.

– Men vi blir tidvis latterliggjort for våre ønsker og henvist til å fremsnakke appen, som for øvrig fungerer utmerket. Men den er ikke for alle. Utallige minutter har jeg blitt forsinket med å bistå passasjerene med å laste ned appen, eller vise dem hvor de kan kjøpe billett på sms. De gangene jeg har kortterminal i bussen tar det 20 sekunder, like lang tid som å ta imot kontanter. Digitalt utenforskap er en utfordring i dagens samfunn, det kan vi ikke drive med på bussen. Den som skal være for alle. Det er ikke like lett for alle å laste ned en app. Men «alle» har et kort tilgjengelig, sier han.

– Kan ikke være sånn

Han mener at problemet synliggjøres spesielt ved cruiseanløp synliggjøres. Og at bussjåførene sitter igjen som noen uprofesjonelle aktører bak rattet.

Henningsen sier at Connect Bus Nord har forsøkt å gi tilbud til Troms Fylkestrafikk om å endre busstypene disse dagene for å kunne kjøre turene med kortterminaler om bord. Ifølge Henningsen skal Troms Fylkestrafikk ikke ha svart på henvendelsene.

– I byen er det ett alternativ. Busstorvet blir plutselig omgjort til Harstads største attraksjon. Vi kunne møtt dem med et smil, ønsket velkommen ombord i bussen og gitt dem billetten de har betalt med kort. Slik andre profesjonelle får anledning til i byen vår. Det kan ikke være sånn.

Vi har forelagt kritikken for Troms Fylkestrafikk og oppdaterer saken ved svar.