Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Her går Bjørns lengsel i oppfyllelse

Hvis Bjørn Tyldum har lengtet etter å skrive sin beste låt noensinne, er den her nå.

Det er åtte år siden albumet Millionær. Det har vært stille lenge. Harstadværingen har brukt tiden til å snekre sammen sin beste låt gjennom tidene, Troll i Ord, som kom ut for noen dager siden.

Dette er en nordnorsk vise-/country-/folk-låt som lett setter seg i øret - og blir der. En herlig duett med, ja hvem er det han synger sammen med?

Jeg måtte spørre Bjørn Tyldum om kvinnen er dattera til Rita Eriksen eller Randi Hansen. Men det er det ikke. Neida det er Lina Johnsen fra Bø i Vesterålen. Når hun kommer smygende inn i låten, går mine tanker i de baner, til en erfaren country-/viseartist. Johnsen er for undertegnede et ubeskrevet blad, men her imponeres - spesielt når Johnsen og Tyldum er sammen i tekstlinjene. Da blir det en ekstra dynamikk over sakene. Og når den tredje kommer på, Martin Nordvik på kor, er det himmelsk trestemt.

Låta har flotte arrangementer, rett og slett en super produksjon. Den er delvis spilt inn i Harstad av produsent Cato Steffensen. Mastring er gjort av Håvard Christensen i Store-Studio i Bodø. Av lokale musikere finner vi Oddvar Teigland på kontrabass, Geir Akselsen på perkusjon og nevnte Martin Nordvik på kor. Sistnevnte er også medarrangør på prosjektet. I tillegg er Tobias Wilson på gitar, Hamilton Mckay Belk på banjo - og Erik Gunnars Risberg rett og slett tryller på dobro og fele.

Bjørn Tyldum forklarer låta som en kjærlighetshistorie godt forplanta med nordnorske visualisering og bildebruk:

– Historien Troll i Ord handler om lengselen mellom mennesker, og et ønske om at noe skal gå i oppfyllelse. Ensomheten i den mørke tida forsterker ønsker om å ha hverandre. Og alt kan gå i oppfyllelse med litt hjelp av nordnorsk overtru. Mens denne grønne magien danser over himmelen, behøver ikke de sterkeste løftene å sies med ord.

For uinnvidde er Bjørn Tyldum lærer på Heggen videregående skole i Harstad. På fritida hender det at han spiller på puber og arrangementer, og han har skrevet en del låter som har fått radiospilling. I "gamle dager" gikk det mest i rock og pop. Han startet sin karriere på musikklinja på Heggen.

I et gammelt avisutklipp heter det at hans trubadurtilværelse ga mulighet til å fremføre låter av sine mange utenlandske forbilder. Men i 2004 kom ideen om å bruke egen dialekt i tekstene. Takk for det.

Neste utgivelse kommer i desember. Den heter Heim Igjen. En historie om å lande og komme hjem.

Men Bjørn Tyldum har allerede landet godt i november. Det er bare å gratulere! Hvis det er noe som heter Norsktoppen, skal den absolutt inn der. La det gå troll i ord!

Vil du høre godlåten, finner du den her