Gå til sidens hovedinnhold

Her tippes snøen på havet: – Den er ren

I jobben med å fjerne snø, tippes noe av det på havet, spesielt nederst i Havnegata, hvor Harstad kommunes lastebiler får lov til å tippe fersk snø.

– Dette er ren snø, og det er lite miljøgifter som følger med. I tillegg er det kort kjørevei for lastebilene. Så det er en effektiv og miljøvennlig måte å bli kvitt snømengdene på. Største utfordringen er støy, og vi prøver å unngå å bråke mer enn nødvendig, sier kommunikasjonssjef i Harstad kommune, Øivind Arvola.

En rapport fra 2015, viser at snø som tippes i sjøen i sentrum ikke fører til økt konsentrasjon av miljøgifter, melder Harstad kommune.

Les også

Nå kan du lese iHarstad gratis i hele januar

Snøen fra sju utvalgte steder ble analysert for organiske miljøgifter og tungmetaller. Stedene skulle være representative for ulik trafikkbelastede veier i Harstad for å estimere tilførsel av miljøgifter til havnebassenget med dagens praksis av snødumping. Seks av stedene ble valgt ut for å representere noen av de mest trafikkbelastede områdene i byen. Folkeparken ble i tillegg valgt ut for å få referanseverdier for hva som er ikke-forurenset snø i kommunen.

Les også

iHarstad deler ut 100.000 kroner: Nå kan dere søke om pengestøtte

– Det ble hentet snø som hadde ligget i to uker. Dette er eldre enn det som kommunen tipper i sjøen. Med dagens praksis for brøyting og rydding av snø, brukes det cirka en uke til å fjerne snøen fra veiene og fortau. Det vil si at snøen som ble analysert i 2015 potensielt har høyere konsentrasjoner av forurensning enn det som egentlig dumpes, sier Øyvind Markussen, fagkoordinator ved drift- og utbyggingstjenesten i Harstad kommune.

Les også

Werner & co kjørte tur-retur Roma under snøkaoset

Les også

Ser du hva som er borte her? – Så mye haster det ikke