(Nettavisen)

Vibeke Knoop Rachline, journalist med base i Paris. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger

Det store spørsmålet blir da: Hva skal vi snakke om?

Vi har selvsagt en hel pandemi å ta av. Alle har en eller annen historie på lager om den. Vaksinespørsmålet bør unngås med flid. Det er for ømtålig. Da er det bedre med smitteverntiltak og stengte kraner. En god del tid kan gå med til det temaet.

Men det er jul, høytidstemning i heimen, og ingen har vel lyst til å dvele for lenge ved så lite «festlige» emner. Siden vi bare kan være ganske få av gangen, vil det heller ikke bli noe særlig gjensyn med slektninger man kanskje ikke har sett på lenge. Været kan selvsagt tas i bruk en stakket stund, strømpriser er nok mer aktuelt.

Men vi vil da ikke bare deppe helt heller?

Fillene fyker

Der jeg bor, i Frankrike er det sjelden vanskelig å få samtalen til å gå. Den har tvert imot en tendens til å løpe løpsk. Ofte i alle retninger, og gjerne så fillene fyker. Den som ikke har opplevd en fransk borddiskusjon har gått glipp av noe. Det kan faktisk være slitsomt. Er man mange nok rundt bordet foregår det gjerne to-tre forskjellige diskusjoner samtidig. Det er umulig å følge med. Men dette er en slags kunst. En av de første reglene er at man aldri må sitte stille og håpe på å få ordet. Det får man aldri – frivillig. Man må ta det. Brutalt. Hogge inn med et argument som tar luven av de andre.

Regel nummer to er at har man først tatt ordet må man ikke finne på å slippe det igjen. Den råeste teknikken er å late som man er enig med motstanderen, men gå enda lenger. Prøv det – hvis dere tør. Det er meget effektivt.

I stedet for en oppskrift på julekaker følger hermed en liten fransk oppskrift for samtaler rundt bordet. Den kommer fra den seriøse avisen Le Monde, med hele 14 temaer for å sprite opp et familieselskap. Til ribben kanskje?

Opptil flere handler ikke overraskende om korona. Noen er for franske, der har jeg lagt inn lokale alternativer (i kursiv).

 1. Folk som ikke lar seg vaksinere, er egoister.
 2. Vi må boikotte fotball-VM i Qatar 2022.
 3. Regjeringen angriper ungdommen ved å stenge diskotekene på nytt. (Stenge kranene)
 4. Nå må barna vaksineres mot covid-19 så vi endelig blir ferdige med pandemien.
 5. Regjeringens reform av ledighetstrygden er urettferdig.
 6. Atomkraft er en fremtidsenergi. (Ikke aktuell i Norge. Strømprisen?)
 7. La oss tenke på planetens og barnas vel og slutte å spise kjøtt.
 8. Miss France er en avlegs, kvinnefiendtlig konkurranse som det er på tide å reformere eller avskaffe. (Vi har vel avskaffet Miss Norge for lengst?)
 9. Meningsmålingene i tiden før presidentvalget må forbys. De dreper demokratiet. (Kan vel gjelde foran et norsk valg også?)
 10. «Metoo» har gått for langt, medielynsjing er kommet i stedet for lov og rett og domstoler. (Denne vil nok være upassende i Norge. Forsøk markedsverdi i stedet)
 11. Helsepasset - og enda verre: det berammede vaksinepasset - er frihetsberøvende tiltak. (Tja, kommer det til Norge også?)
 12. Møter der bare kvinner eller for eksempel svarte (eller andre minoriteter) har adgang, er nødvendig for å motvirke diskriminering og rasisme.
 13. Jakt er farlig og må forbys. (Her vil norske jegere kanskje gå ut å hente rifla)
 14. Den nye «inklusive» rettskrivningen og pronomenet «iel» er det franske språkets død. (Dette er nok bare fransk. Valgfri erstatning.)

Det er heller tvilsomt om mennene trekker ut stolene for damene etter dette, slik norsk skikk og bruk tilsier. Men egentlig var det Frankrikes berømte «solkonge», Ludvig. 14 som fant opp begrepet etikette, for å få litt orden på hoffet. De måtte se ham spise, og ingen kunne ta ordet før ham. De som våget å avbryte ham risikerte giljotinen.

La oss ikke gå så langt. Det er tross alt jul, og vi må bevare husfreden.