Gå til sidens hovedinnhold

– Hvor var du 22. juli 2011? Vi har fått 1.350 historier

Hvor var du 22. juli 2011, spurte iHarstad? Fredag morgen hadde 1.350 lesere svart. Her er et knippe av svarene.

iHarstad stilte spørsmålet til våre Facebook-følgere. Alle svarene kan du lese på vår Facebook-side, og posten er fortsatt åpen dersom du vil dele. Noen få personer har spurt hvorfor iHarstad stiller dette spørsmålet. Svaret på det kan du lese nederst i denne saken.

Dette er noen av svarene som kom:

– På jobb. Lamslått og sjokkert og uendelig redd da jeg kjente flere som var der og som aldri kom hjem.
Monica Nordskog

– Var på sommerferie i Harstad da jeg og mannen min bodde i Alta på dette tidspunktet! Jeg var gravid med mitt første barn, og gledet meg til å feire bryllupsdag og bli mamma for første gang! Jeg husker jeg tenkte hvilken verden jeg ble å føde min sønn inn i, og fremdeles tenker jeg den tanken!
Bjørg-Karin Steinhaug

– På camping i Byske. Fikk vite om bombinga på Byske-marknaden. Kom ned på campingen og slår på tv og der var det om Utøya. På kvelden gikk mange fra campingen på stranda, laga hjerte av lys.
Tone Therese Kristiansen

– Var på rosene med venner - det er som limt i minnet - at vi satt der og ikke helt kunne forstå hva som skjedde. Mens vi satt der ble det etterhvert snakk om at det var skudd på Utøya. Kom hjem, slo på TV og det ubegripelige uvirkelige ble bekreftet.
Janne Henrikke Rasmussen

– I lag med min søster hos en kompis som skulle fikse bilene hennes. Når jeg kom hjem slo jeg på tv med ekstra nyhetssendinger om bombing i Oslo, så plutselig skyting på Utøya, ble sittende ved tv’n hele ettermiddagen og natta. Det var helt grusomt, husker jeg gråt masse. Tenkte masse på alle disse menneskene som var berørt og deres familier.
Helene Jansdatter Elshaug

– På tur inn på Prix på Seljestad for å handle etter jobb når de første meldingene kom på radioen om eksplosjonen i Oslo. Etter det var jeg bare hjemme den kvelden.
Anja Dragvold

Midt i Oslo sentrum, satt inne på Oslo City når det smalt, og kom ut til et forferdelig kaos.
Espen Strøm-Willumsen

– Jeg å lillesøss var på vei til T-Banen for å dra til Jernbanetorget å gå i byen 1 times tid før det smalt, men av en eller annen grunn hoppet vi av på Stovner istedet å gikk på senteret der. Da var vi 17 å 11 år. Så fikk jeg tlf fra folk i klassen om det gikk bra med oss. Skjønte ingenting da før jeg så nyhetene på mobilen. Dro fort hjem igjen.
Iselin Jakobsen Lundemo

– På ferie i Lisboa sammen med kona. Sønnen vår var hjemme og ringte rett etter at bomba sprang i regjeringskvartalet. Vi dro rett tilbake til hotellet. Fulgte den vonde og grusomme videre utvikling på Utøya, vekselsvis via BBC, CNN og Al Jazeera. Helt uvirkelig. Ekstra tragisk og gripende å følge det hele langt hjemmefra. Glemmer det aldri.
Kjetil Nilsen

– Vi var i Saltstraumen og fisket. Lå på en campingplass der, og kom opp mot hytta med masse sei i bøtta, da én av eierne, en ung mann kom mot oss. Vi var i godt humør av fiskinga, da han spurte oss om vi visste hva som hadde skjedd. Vi stod som levende spørsmålstegn og skjønte ingenting. Da fortalte han om tragedien. Resten av kvelden satt vi lamslått foran tv og gråt over det ufattelige vonde.
Monica Jakobsen

– Satt på restaurant og så på nyhetene på tv der mens vi ventet på maten. Husker jeg var i sjokk og var livredd for tanten min som bor og jobber i oslo, som og sykler forbi der til jobb på Ullevåll. Men hun ble tilkalt tilbake på jobb. Jobber på akuttmottaket og tok imot mange ungdommer fra Utøya.
Alexandra Ezhno

– Jobbet for Visit Oslo. Fridag 22. juli. Vi må aldri glemme.
Sarah Maria Hofsøy

---------------

Nyhetsbrev fra iHarstad:

Torsdag la vi ut spørsmålet «Hvor var du 22. juli 2011?» på Facebook. Responsen er overveldende. Fredag morgen har 1.350 lesere svart.

Alle som har skrevet, husker eksakt hvor de var og hva de gjorde. Datoen har brent seg inn i minnet til oss alle. Mange av svarene er rørende.

Noen få personer har spurt hvorfor iHarstad stiller spørsmålet, om det er gjennomtenkt av redaksjonen. – Synes man skal være forsiktig med å spørre om hvor man var da. Hva hvis noen her svarer Utøya eller Regjeringskvartalet, spør en leser.

For mange er 22. juli en tung dag. iHarstad håper at hjerter, tanker og medfølelse, også på vår Facebook-side, viser at mange tusen mennesker bryr seg.

De 1.350 som har skrevet noen ord har tenkt tilbake, og minnet forblir. Å sette sine tanker om 22. juli på «papiret» tror vi kan lette litt på trykket. En plass hvor vi kan skrive hva vi føler og få svar fra en venn, tenke på våre nærmeste, på ungdommen. Gi en klem.

Hjertene og rosene, også de digitale, er selve symbolet på 22. juli.

Vi skal aldri glemme❤