Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor bør jeg feire et sosialistisk samfunn?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Frode Bygdnes sier i et intervju med iHarstad at 1. mai ikke vil være en festdag før vi får et sosialistisk styresett.

En interessant påstand, som jeg håper, du Frode, kan utdype. Politisk sett er vi nok ikke på parti med hverandre, men jeg setter stor pris på din klare tale – i mange sammenhenger – og respekterer deg for det.

Derfor har det vært fint om du kunne utdype hva som er kvaliteten ved ditt foretrukne sosialistiske styresett.

Det finnes noen som kaller seg sosialdemokrater, sosialister, kommunister, AKP-ere og marxist-leninister, alle med tilhørighet på venstreaksen. På denne skalaen er det på den ene siden tilhengere av frie, demokratiske valg, mens andre siden er for «væpna revolusjon».

Når jeg tenker på sosialisme må jeg være ærlig å si at jeg får en litt dårlig følelse. Jeg tenker da på hvordan situasjonene var (og kanskje er?) i mange av de såkalte Warsawapakt-landene, hva frihet, trosfrihet og for eksempel overvåking angikk. En ble fengslet for den minste ting. Kristne mennesker ble arrestert og utsatt for lite verdig behandling. De var en trussel mot samfunnet. Politisk opposisjonelle opplevde sikkert samme behandling – i et sosialistisk styresett.

Les også

Folk i byen gikk tur, ikke i tog: – 1. mai vil fortsette å være en kampdag

Jeg er vokst opp i et Norge hvor Arbeiderpartiet var det ledende partiet, og som gjennom aktivt og godt politisk arbeid gjorde landet til et godt sted å bo. Sammen med fagbevegelsen sørget de for arbeidernes rettigheter, som igjen utløste trivsel og trygghet.

For meg har Arbeiderpartiet aldri vært sosialistisk, slik jeg tror Bygdnes forstår begrepet, selv om det i partiets startfase var en del ekstra radikale krefter..

Frode Bygdnes! Jeg synes du har en god penn. Selv om jeg ikke kjenner deg personlig, opplever jeg deg som en sympatisk person, som kan gi en saklig fremstilling av hva «din» sosialisme er.

Jeg har lært mange politikere å kjenne, fra ytterste høyre, til ytterste venstre, og må erkjenne at de alle arbeider for at vi skal få et bedre, ja, stadig bedre samfunn å bo i, selv om jeg ikke deler mange av deres løsninger.

Derfor vil en utdypende forklaring fra deg, Frode, være interessant! For jeg lurer på hvilken konkrete områder jeg som velger vil merke forskjellen på dagens styresett i Norge, og det du ønsker – det sosialistiske!

På forhånd takk!