Det var Salangen-Nyheter som rapporterte om traileren som sperret veien og dermed isolerte befolkninga på Andørja, etter bygda Kråkerøhamn, i vel ett døgn. Den eneste utfartsåren var fergeforbindelsen mot Harstad. Ordfører Dag Brustind er mer enn frustrert over situasjonen som oppstod.

Lover oppvaskmøte

– De som først kom for å berge, hadde ikke rett utstyr, og traileren kom seg ikke av flekken. Så kom det hele tiden beskjed fra vegtrafikksentralen om at veien skulle åpnes om noen timer. Det førte til at folk ventet - men så var hele dagen gått - og mange kom seg dermed ikke hjem før i dag tidlig, sier en frustrert ordfører.

Men konsekvensene kunne blitt langt verre.

– Jeg har også fått høre at det har vært problemer med medisintilgang på grunn av at veien var sperret. Når det blir så lang venting som nå mener vi veieier må ha en annen reaksjonsevne. Ambulansen kommer ikke til, og vi får ikke dekket de samfunnsfunksjonene vi skal dekke.

Ordføreren lover oppvask i etterkant av hendelsen.

– Vi skal kalle inn til et møte med i alle fall veieier, politiet og ansvarlig for brøyting, for dette går ikke.

Brustind forteller at det ikke er en sjelden hendelse at trailere setter seg fast på akkurat denne strekka.

– Når du har store trailere som skal kjøre på glatt føre over Seglstein på vinter - det går ikke. Det er en bratt bakke med stor stigning, hele 1,2 km lang. Det er nok den vanskeligste forbindelsen i hele Sør-Troms nå. Vi har hatt flere fastkjøringer på seglstein og på Ausa på Rolla. Ausa skal utbedres, men Seglstein gjenstår.

Hva slags utbedring er det dere etterlyser?

– For Seglstein er det laget en reguleringsplan med tunnel, men den er satt på vent. Vi må fylket med på å kjøre den opp på prioriteringslista igjen. Vi må ha bedre forbindelsen over Seglstein - og en tunnel er løsninga.

Forstår frustrasjonen

- Det startet med at to vogntogn sperret veien. Litt seinere fikk vi beskjed om at en har sklidd i veien. En bilberger fikk oppdraget og starte i dag tidlig med å få traileren opp av grøfta. Operatørene på vegtrafikksentralen sier det var en komplisert bilberging, som det var vanskelig å stanse før man hadde gjennomført hele oppdraget - derfor ble ikke veien åpnet for at man kunne slippe biler forbi. Om man slapp traileren, risikerte man at traileren gled ned igjen, forteller Håvard Langmo, driftsleder ved Vegtrafikksentralen nord.

Klokka 13:10 skriver Vegtrafikksentralen nord at det "forventes at ett felt åpnes kl. 14:00 etter at vegen har vært stengt over lengre tid på grunn av bilberging." I følge Langmo skal dette feltet allerede være åpnet.

- Jeg kjenner ikke alle detaljene i saken per nå, men vi registrerer at det har kommet en del klager på at veien var stengt i så lang tid. Det er Nord-Norge i et nøtteskall, man har gjerne få muligheter for omkjøring, men på mandag må vi se på om noe kunne vært gjort annerledes fra vår side, sier Langmo.

– For eksempel om vi kunne ha kommet med bedre informasjon fra Vegtrafikksentralen, i og med at veien var stengt så lenge.

Langmo har forståelse for at folk har vært frustrerte over den stengte veien.

– Det blir en veldig uheldig situasjon når folk ikke kommer seg hjem. Jeg forstår at folk blir både sint og forbanna, det er en naturlig reaksjon når veien er stengt.

Det er ikke bare folk på Andørja som har opplevd problemer med vei og framkomst de siste dagene.

– Vi på vegtrafikksentralen har opplevd de siste dagene i Nordland med mange stengte veier og vogntog med problemer folk som fortviler over vanskelige kjøreforhold, så vi har hatt vårt å stri med de siste dagen, sier Langmo.