Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
Det viser opplagstallene som ble offentliggjort av Mediebedriftenes Landsforening torsdag klokka 09.
Lars Richard Olsen og undertegnede startet opp iHarstad med første utgave i april 2020. Drøye to år senere er avisa i Harstad i norgestoppen i vekst. iHarstad er registrert med 3.179 abonnenter i andre halvår 2022.
Veksten i opplag er på hele 37,3 prosent i perioden fra andre halvår 2021 til samme periode i 2022. Kun Avisa Oslo (41 prosent) og Amedias partneravis Meråkerposten (44,6 prosent) har bedre tall i Amedia.
I perioden første halvår 2022 til andre halvår 2022, vokser iHarstad med 15,3 prosent. Det er mest av alle Amedias 89 aviser i Norge, og vi er femte best i landet målt i prosent – samt nummer 8 i endring i faktisk opplag. Over oss er aviser som VG+, Dagbladet Pluss og Finansavisen.
Det er ville tall! Hva ligger bak? Hardt arbeid og engasjerte ansatte – samt at Harstad-samfunnet har tatt oss imot med åpne armer. Utviklingen av avisa er både en jobb og en livsstil. Ingen arbeidsdager slutter klokka 16. Takket være Amedia, som hadde sterk tro på oss, fikk vi ansette flere raskt. Vi rekrutterte de beste og triveligste folkene som ville jobbe sammen med oss, en miks av erfarne og unge fremadstormende med fellesnevner «brenner for god journalistikk.»
Å komme over til Amedia var en ny verden for oss. Selv om Lars Richard og jeg har lang erfaring fra mediebransjen, har vi lært utrolig mye nytt. Amedia er et profesjonelt konsern der utviklingstakten er høy, og redaksjonell utvikling er tema hver dag. Vår tidligere styreleder Geir Are Jensen i Bodø og nåværende Arne Reginiussen, samt Ståle Pettersen i Nu Publishing, skal ha skryt for å ha styrt skuta sammen med oss på rett vei. Også økonomisk har vi full kontroll. Det kommer vi tilbake til når regnskapstallene for 2022 legges frem.
Som ansvarlig redaktør er jeg evig takknemlig for at Lars Richard Olsen turte å ta sjansen på prosjektet iHarstad sammen med meg. Sammen har vi skapt en arbeidsplass med ni ansatte, og vi håper på flere. Etter oss kom Simen Loholt, Eirik Hågensen, Bente-Lill Dankertsen, Hanne Gideonsen og Martin Mortensen. I marked: Dan Stian Dahlberg og Duncan Kennedy. En gull-gjeng!
I den daglige drift satser iHarstad på å fange opp rubbel og bit av det som skjer i Harstad og de nærmeste kommunene. Og så starter vi uka med å planlegge de gode reportasjene som vi publiserer i helga. Vårt motto er «iHarstad engasjerer, utfordrer og heier på byen. Vi setter dagsorden – og går i dybden der det trengs.» Det er viktig for oss å skrive om og for den alminnelige innbyggeren, som er du og jeg.
Artikkelen fortsetter under bildet
2022 var et krevende år for mange mediehus, hvorfor gikk det såpass bra for oss?
Nummer én er engasjerte ansatte. Og når man starter ny avis i en by som nesten alltid bare har hatt én medieaktør med lokale nyheter, får man goodwill umiddelbart hos folket. Noen aviser har prøvd seg tidligere, men alle har måttet gi tapt mot Harstad Tidende, som fortsatt er størst i Harstad og nabokommuner. Men nå har vi bevist at det er plass til to aviser i byen, og vi kommer til å vare. Folk har sett at iHarstad mener alvor, og de støtter opp om oss. Vi får tilbakemeldinger fra leserne om at dere liker våre saker veldig godt. Vi er kjappe, har et komplett tilbud, og vi har en litt annen vri på det redaksjonelle innholdet enn konkurrenten. Vi er mer personlige i stilen, er blant tilbakemeldingene.
Daglig leder og ansvarlig redaktør hos iHarstad er Morten I. Jensen, styreleder er Arne Reginiussen fra Amedia. Styremedlemmer er Lars Richard Olsen, Morten I. Jensen og Helge Nitteberg fra avisa Nordlys. Vi har delvis lokalt eierskap.
Artikkelen fortsetter under bildet
Opplagstallene for 2022 viser at Amedias aviser beholder sin sterke posisjon i det norske medielandskapet. Med et samlet opplag på i overkant av 760.000 beholder Amedia posisjonen som Norges største avisfellesskap målt i både antall avistitler og avisopplag.
– Høye opplagstall betyr mye for oss i Amedia, fordi de viser at avisene våre har en helt spesiell rolle i folks liv, og i demokratiet. Disse tallene bekrefter at verdens viktigste nyheter skjer i små og store samfunn der folk bor i hele Norge, sier Anders Møller Opdahl, konsernsjef i Amedia.
Tallene viser at hele mediebransjen har opplevd en nedgang det siste året. I Amedia har det totale opplagstallet minket med 0,9 prosent fra første til andre halvår i 2022, og med 0,3 prosent fra andre halvår i 2021 til andre halvår i 2022. Til sammenligning hadde totalmarkedet en nedgang på 0,5 fra andre halvår 2021.
Artikkelen fortsetter under bildet
– Det er flere grunner til denne svake nedgangen i opplagstallene. Analysebyrået Kantar viser blant annet at mange brukte betydelig mer tid på redaktørstyrt innhold under koronapandemien, og at mediebruken har normalisert seg i 2022. I tillegg har mange fått en strammere privatøkonomi det siste året, sier Møller Opdahl og legger til:
– Teknologiutviklingen har ført til stadig raskere endringer i folks medievaner, og det har skapt store utfordringer for oss som jobber for redaktørstyrte medier. Vår sterke posisjon i dag er det altså ingen garanti for i morgen. Derfor jobber vi knallhardt for å utvikle våre nyhetstjenester slik at vi kan fortsette å oppfylle vårt viktige samfunnsoppdrag for både dagens og de neste generasjonene, sier han.
Mediebedriftenes Landsforening (MBL) er mediebedriftenes bransje- og utgiverorganisasjon. MBL skal bidra til å styrke og verne ytringsfriheten, pressefriheten og informasjonsfriheten som grunnleggende verdier i et demokratisk og åpent samfunn. MBL skal arbeide for gode og stabile betingelser som fremmer et mangfold av økonomisk sunne medier.
Norges 10 største aviser:
1. VG* 308.000
2. Aftenposten 252.000
3. Dagbladet** 110.000
4. Dagens Næringsliv 94.000
5. Bergens Tidende 90.000
6. Adresseavisen 76.000
7. Stavanger Aftenblad 64.000
8. Fædrelandsvennen 37.000
9. Klassekampen 33.000
10. Romerikes Blad 33.000
*I tallene for VG inngår opplagstall både for VG (41.600) og VG + (266.900).
**I tallene for Dagbladet inngår opplagstall både for Dagbladet (25.100) og Dagbladet Pluss (85.000)