Gå til sidens hovedinnhold

– Ikke engang et nabovarsel fikk vi før oppstart av graving og sprenging

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg synes det er flott at det skjer ting i vår by. Og jeg er positiv til det meste av utvikling. Det er flott at det er ny tenkning og at ting går fremover. Men dette går over alle støvelskaft. Hvordan kan enkelt individer bli så overkjørt? Hvordan kan kommunen og fylke si nei til en aktør og så si ja til de samme tingene når en ny aktør kommer på banen? Jeg synes dette er hårreisende.

Vi har levd med sprenging, steinknusing og byggestøy nå hver dag i 2 år. Det ene prosjektet har overtatt det andre. Vi forstår at utbedring av vei lager støy, men når til og med søndager blir brukt, og nå natta også. Vi er utslitt. En blir jaget fra hjemmet sitt fordi det er slik støy at en ikke kan være der. De som nå har hjemmekontor og ikke har noe valg holder på å klikke – hele huset rister.

For 6 år siden søkte vi om å bygge carport for å skjerme en begravelsesbil. Vi fikk nei, og en av kommentarene var at dette ikke var lyst ut som næringseiendom så beskyttelse av bilen måtte vi gjøre på annen måte. Det kom 11 personer fra kommunestyret og så på vår lille gårdsplass, på grunn av en liten carport. Det er helt sykt at det ser slik ut nå like ved vår gårdsplass. Ikke engang et nabovarsel fikk vi før oppstart av graving og sprenging og steinknusing startet.

Dette ødelegger hverdagen vår totalt. Hvordan blir det når det står ferdig og all støy fra lastebiler, trailere, aggregater, ventilasjonsstøy og annet blir konstant vår hverdag – for all fremtid? Store lys skilt skal opp, og skulle vært 15 meter høyt, men er nå nede i 7 meter. Slik skal det lyse opp stua og soverommet vårt. Det er jo ikke spesielt hyggelig å plutselig ha fritt innsyn i stuene våre fra kontorene i 2 etasje, vi føler oss overvåket i våre egne hjem.

Dette er virkelig Goliat mot oss små ubetydelige Jeg lurer på hvem som har gitt lov til alt dette? Hvordan det er mulig å kjøre over alle oss som bor her? Er dere klar over at dette totalt ødelegger livet vårt og alt vi har slåss for å bygge opp? Ja vi kan selge og flytte, men stiller dere opp med verdien vi taper ved salg? Ingen ønsker å bo ved denne kolossen av støy.

Denne saken gjør meg 100 % overbevist om at ting ikke fungerer slik det skal i vår kommune. For hvorfor får en aktør gjennom alt av ønsker, mens en annen blir nektet? Da snakker jeg om Biltema som var første aktør på tomten. Den nye aktøren får bygge både høyere og større enn den første. De får også innkjøring til tomten fra Rødbergveien, dette fikk ikke Biltema, men måtte opp i Gamle Stangnesvei. Og når det ikke er utredet for næring så hadde det vært bedre med boliger, slik at det forble boligområde og ikke industri.

Vi føler oss trødd ned av Goliat uten noen form for forståelse. Vi har skade på hus og tomt. Sprekk i grunnmur, trær på vår eiendom dør av ødelagte røtter, men ingen hører. Verken forsikringsselskapet eller utbygger tar oss på alvor. Og advokat har jeg ikke penger til. Noen har slått seg sammen og tatt seg advokat. Det blir jo interessant og se utfallet av det. Vi har godt sammen med naboer og prøvd oss på klager til kommunen og fylket, men det er et papir regime som er helt galskap. Vi får svar i april! Etter utallige brev og utsettelser. Og da er bygget på 10 meter og 6000 m2 ferdig byget. Det føles som at det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse. Er det virkelig slik det skal fungere i en kommune? Jeg har snakket med noen av mine naboer og jeg tror jeg kan si at de fleste er like slitne, oppgitt og forbannet som meg.

Det er forferdelig og ikke ha et hjem som man kan føle seg trygg i og få den roen man trenger i hverdagen. Det er ren utmattelse og en blir sykemeldt, men hvor skal man gjøre av seg?