Gå til sidens hovedinnhold

Importsmitten til Harstad kom fra Hammerfest: – Skal ikke mye til før vi er i en liknende situasjon

Slik kommuneoverlege Jonas Holte ser koronasituasjonen i Harstad er den ustabil.

Søndag fikk Harstad månedens 20. positive koronatilfelle. Det kommunen fortalte da var at personen som hadde testet positivt var smittet et annet sted i landet.

Mandag kveld kan kommuneoverlege Jonas Holte fortelle hvor smitten kom fra.

– Den kom fra Hammerfest.

Per søndag kveld klokken 19:15 er 162 personer smittet i Hammerfest kommune, skriver iFinnmark.

– Det er et svært utbrudd. Det har allerede spredt seg til seks eller syv andre kommuner i nord, så vi håper at det ikke dukker opp noe mer hos oss eller nabokommunene siden utbruddet nå er erkjent. Oppfordringen er at alle som har vært i Hammerfest denne perioden, hvis de har eller har hatt noen symptomer, tester seg, sier Holte.

Les også

Med 39,5 i feber ble Kåre friskmeldt fra korona. Noen dager senere havnet han på isolat

Må erkjenne at pandemien ikke er over

Smitteutbruddet i Hammerfest har spred seg til Mo i Rana, Tromsø, Bergen, Oslo, Alta, Karasjok, Sør-Varanger, Nordkapp, Måsøy og nå Harstad. Flest tilfeller er det i Tromsø og Alta som begge har fire positive tilfeller hver knyttet til Hammerfest, skriver iFinnmark.

Etter kommuneoverlegens syn er koronasituasjonen i Harstad ustabil.

– Vi har hatt 20 smittetilfeller i mai og det har vært mange ulike kilder, blant annet importsmitte fra flere plasser. Så vi frykter at det skal veldig lite til. Vi ser jo fra andre utbrudd i Norge nå, også i Hammerfest, blir de ofte ganske store der det oppdages sent. Mange får lette symptomer og tenker kanskje at det ikke er korona. Smitte som går uoppdaget over tid kan spre seg. Når man da fanger det opp er det plutselig mange smittede.

Holte håper at harstadværingene klarer å stålsette seg litt til og fortsatt være bevisst på smittevernreglene.

– Vi er avhengig av at alle i Harstad erkjenner at pandemien ikke er over. Vi må fortsatt være flinke til å holde oss hjemme hvis vi får symptomer og så klart teste seg. Det skal ikke så mye til før vi er i en liknende situasjon som Hammerfest.

Les også

Koronasyke Trym (23) lå sju dager på respirator: – Dette viruset er ikke noe å spøke med

Les også

Her er videoen fra nachspielet: – Det verste som kan skje er at det blir hatsk stemning nå