Mai måned har startet hustrig, sur og hvit. Bare i helgen la det seg 12 cm nysnø i Harstad.

Til sammen har det kommet over 30 cm nysnø så langt i mai.

Nå skal det endelig snu, forteller meteorolog Trond Lien.

Tromsø-rekord

Mandag ble det erklært snørekord i Tromsø. Aldri før har kommet så mye nysnø i mai måned.

Hver morgen måles både snødybde og hvor mye nysnø som er kommer siste døgn.

Søndag var målingen 42 centimeter nysnø og spenningen var stor hos Meteorologisk institutt i Tromsø. Ville det kommer syv centimeter eller mer nysnø fram mot mandag morgen, eller kom mildværet til å ødelegger for en ny rekord?

Fasiten er nå klar:

– Jeg var ute og målte da jeg kom på jobb nå nettopp, og det lå 12 centimeter nysnø på plata ute, forteller Jan Erik Killengreen hos Meteorologisk institutt til Nordlys mandag morgen.

Dermed er det fram med rekordboka og notere.

Den nye rekorden for nysnø i mai måned i Tromsø er altså 54 centimeter.

– Det er jo alltid artig med rekorder, sier Killengreen.

Over 30 cm i Harstad

Harstad har ikke like hyppige målinger av nysnø. Snødybden måles automatisk hver time hos værstasjonen ved Harstad stadion, men meteorolog Trond Lien sier disse målingene ikke er skikket for å gi nøyaktige tall for nysnø.

– Snøen endrer seg mye gjennom dagen. Både grunnet temperatur, eventuelle regnbyger eller andre faktorer. Den trykkes dermed sammen og kan gi unøyaktige tall for hvor mye nysnø som faktisk har falt, sier han.

Men målingene viser oss at det har kommet godt over 30 cm nysnø i Harstad i løpet av de første dagene av mai. Et tall Lien ikke kan huske å ha lest før.

– Det er mye for Harstad å være. Såpass kan jeg si. Det er også verdt å merke seg gjennomsnittstemperaturen som disse dagene har ligget ned mot null. Til vanlig er den over fem grader første uka i mai.

Nå snur det

Selv om helgen var preget av tungt snøfall, kan Lien nå fortelle at snøværet er over for denne gang.

Frem mot 17. mai vil vi få en langt mildere værtype.

– Det blir ustabilt vær, men langt høyere temperaturer. Hele uken vil preges av både skiftende skydekke og vindretning. Det vil stort sett være overskyet og så vil det komme spredte regnbyger. Temperaturen vil ligge rundt 7–8 grader. Mens enkelte dager, som onsdag, vil dere kunne få opp mot 10–12 grader.

Hva kan du si om 17. mai-været da?

– Nei, det er nok for tidlig å kunne melde. Spør meg igjen om noen dager.