Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg gir gladelig bort min vaksine-dose til russen

Covid-19 holder oss alle i sjakk. De som trenger mest å slippes løs, er de unge, årets russ.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ungdommen har sittet mer eller mindre isolerte hjemme i ett år nå. Husker du da du selv var ung? Hvor plaget ville ikke du ha vært om du måtte trø over stuegulvet sju dager i uka, spise kjøttsuppe og se på Jarl Goli og Derrick sammen med mor og far på fredagskvelden - i stedet for å være ute sammen med venner. Oppleve ditt første kyss, se James Bond på Harstad kino og spise grandis med ekstra ost sammen med Tone, Gunnar og de andre i flokken din?

Denne herlige tida. Våren. Ungdommen som går i t-skjorte i april, mens det lette snødrysset blir til dugg på nakken gjennom den skarpe sola. Det er ingen som fryser av sånt. Vi avtaler å møtes hos Knut klokka 20.00 på lørdag. Noen fra parallellklassen kommer. Skal tro hvem.

Nå er de i ferd med å miste dette. I år som i fjor. Tida da sterke bånd knyttes. Tida de skal huske for resten av sitt liv.

Unge sliter

47 prosent av unge mellom 16 til 19 år føler seg ensomme under pandemien, viser tall fra Opinion. En FHI-rapport utarbeidet i 2021 om «Konsekvenser av covid-19 på barn og unges liv og helse» sier at mange barn og unge rapporterer savn etter venner og det sosiale miljøet på skolen, men noen opplevde også en lettelse ved mindre stress og mindre sosialt press. Det var en mulig negativ utvikling i psykisk helse på noen områder og særlig for noen grupper.

En undersøkelse gjort i november-desember 2020 av FHI viser at flere sliter med ensomhet og psykiske plager, unge og aleneboende sliter mest. Blant studenter er én av tre ensomme. Én av fire er ikke fornøyd med livet. Fremtidsoptimismen er likevel høy, særlig blant unge.

Men da må vi la dem få noe å glede seg over. Og det haster.

Smitten spres denne våren mer blant unge. Nye virusvarianter dukker opp. Etter påske har de unge møtt fysisk på skolen. De tar buss sammen. Der er det trangt. Fotballtreningene er i gang og treningssenteret er åpent. Barn og unge kan bli like lett smittet som voksne, men får kanskje ikke like ofte symptomer. De kan altså være «stille smittebærere.»

– Ettersom sykdomsforløpet ofte er mildt hos unge, vil det være en større andel som ikke vet at de er smittet. De vil kanskje ikke oppleve de vanlige symptomene som å miste lukt- og smaksans, og overser kanskje lett kløe i halsen, sier overlege og forsker Christopher Inchley til TV2.

Hvordan skal vi få minsket smitten dersom ungdom likevel fortsetter å møtes? Vi kan ikke låse dem inne på rommet.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at det strider mot barn og ungdoms biologiske behov å legge bånd på seg i lek og kontakt med venner.

– Det er svært viktig for utviklingen å kunne møte jevnaldrene og bruke tid sammen med dem. Det er en av årsakene til at er så vanskelig for barn og unge å følge smittevernreglene, selv om de er skjermet fra mange av de strengeste reglene som voksne må forholde seg til, sier Nakstad.

Tiltakstrettheten

Så kommer innvendingene: Hvorfor skal ungdommen gå foran eldre og syke i køa? Hvorfor skal de gå foran lærerne i køa? Jo, fordi Harstad kommune er i gang med å vaksinere alle ned til 65 års alder. Nå. Og alle mellom 18 og 74 år som er definert i gruppen høy risiko i helseboka, er allerede blitt vaksinert eller har fått tilbud om time for vaksinering i Harstad. Jeg som skriver dette er en mann på 48 år. Jeg klarer meg alltids. Mutters alene sitter jeg på jobb, og alle de andre voksne kollegene mine er på hjemmekontor. Jeg går ikke på fest, ikke på treningssenteret. Ikke trenger jeg å reise til Alicante denne sommeren heller. Risikoen for at jeg skal bli smittet er ganske liten nå.

Derfor gir jeg gladelig min vaksinedose til noen som trenger å være sosiale, som trenger luft, og som er høyt smitteutsatt.

Kommuneoverlege Jonas Holte sier i et intervju med iHarstad at han er positiv til å vaksinere årets russekull nå. Han håper det kan skje.

– Russen var veldig flink i fjor, men tiltakstrettheten er mye større enn på våren 2020. Det hadde vært veldig fint om også de gruppene vi vet har mange nærkontakter gjennom en uke får vaksine, sier Holte.

La russen få vaksine, kanskje andre unge også, men først og fremst russen. De fortjener en minnerik avslutning på ungdomstiden denne våren. De kommer til å møtes uansett hva vi voksne sier. Da er det like greit at de ikke blir smittet, og ikke bringer smitten videre dit de skal neste dag - til bestemor eller til historielæreren.

For ordens skyld: Undertegnede har russ i huset, og har vært russ selv. I 1991. Den måneden da vi avsluttet 12 års skolegang på Heggen med fest og sosialt fellesskap mellom klasse 3a, b, c, d og e, ja kanskje til og med f, er blant de beste minnene jeg har tatt med på den videre seilasen. Båndene mellom oss er der fortsatt, selv om vi er spredt for alle vinder. Jeg har fortsatt russedressen hengende i skapet. På låret står det skrevet med svart tusj: Light my fire ...

---------------

FHI meldte 7. april at over én million vaksinedoser mot covid-19 er satt i Norge.

Over halvparten av ansatte i helse- og omsorgstjenesten har mottatt første dose, og dobbelt så mange vaksinedoser rulles ut de nærmeste ukene. Norge får tildelt vaksinedoser gjennom en samarbeidsavtale med EU. De nærmeste ukene får vi langt flere vaksinedoser enn tidligere - deriblant en dobling i antall vaksiner fra BioNTech og Pfizer.