Gå til sidens hovedinnhold

Jonas, en helt vanlig helt

Kommuneoverlege Jonas Holte og covid-19 gir seg samtidig.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jonas Holte ble av iHarstads lesere kåret til Årets Harstadværing 2020. Prisen besto av bildet Sydvest av Rampestrek og 10.000 kroner. Pengene ga han til Frelsesarmeen. Det gjorde han på sin egen bursdag. Selv ønsket han seg bare en tur på hytta i gave. Og et par ullsokker.

Jonas sendte et bilde av seg selv til iHarstad denne dagen. Bildet ble tatt på tur til hytta på Ibestad, hans egen hule for å slappe av mellom slagene. Ullvang-lua godt trukket nedover ørene. Scooter-jakken er på. På hytta kom Jonas seg bort fra aloen, han fikk samle krefter til neste potensielle smittebølge. Til neste 12-timersdag på jobb.

Les også

Her gir Jonas bort 10.000 kroner på sin egen bursdag: – Det er utrolig raust

– Det er artig at de kjedelige, grå sliterne også får oppmerksomhet, sa han da han fikk prisen.

Jonas likte ikke så mye oppstyr om seg selv. Han fremhevet alle som jobbet sammen med han. Alle arbeiderne som fikk tannhjulet til å gå knirkefritt rundt. Selv var han bare en brikke i et viktig puslespill.

Det er ikke overraskende at Jonas Holte går av nå. En sak er at han ikke ønsker en så fremskutt posisjon. Derfor starter han heller ikke sitt eget private legesenter, som kanskje ville gitt han mer lønn og sjansen til å bygge opp sin egen merkevare. Pasientene ville ha strømmet til. Nei, Jonas skal blir en helt vanlig lege, en fastlege ansatt av kommunen.

En annen sak er at Jonas Holte må være søkk sliten. Det løpet han har vært gjennom siden mars 2020, er en maraton hver dag. Seint og tidlig har han vært i møter. I krisemøter og i møter om hvordan Harstad skal klare seg gjennom pandemien. Seint og tidlig har vi i pressen ringt til han. Og han svarer alltid.

Les også

Jonas Holte er Årets Harstadværing: – Uten de skjulte hjelperne kunne jeg ha blitt Harstads mest forhatte mann

En tredje sak er at han har talt sine egne sjefer midt imot. I oktober 2020 kommenterte han tiltakene som kommunedirektør Hugo Thode Hansen ønsket at politikerne skulle gjennomføre for å få bukt med fastlegekrisen. Kommunens egne medisinskfaglig rådgiver, Jonas Holte, var alt annet enn imponert. Kommuneoverlegen sa rett ut at han ikke tror tiltakene i handlingsplanen er nok for å bedre på fastlegekrisen i Harstad. Han mente i tillegg at enkelte av tiltakene som Hansen listet opp kunne forverre krisen i Harstad.

Nå skal Jonas Holte tilbake til sine pasienter. Han skal bli enda mer på lag med folket sitt enn å lage planer bak et skrivebord for de som har det tøft. Han skal hjelpe dem i praksis.

Jonas Holte har vært en bauta i Harstad gjennom pandemien. Vi har vært forskånet for de verste smitteutbruddene. Mye av grunnen til det, er hans lederskap og gode faglige råd – som ordfører Kari-Anne Opsal har satt ut i livet. Harstad står han av med Jonas, pleier hun å si.

Jonas har stått han av. I tillegg til faglig kløkt, har han med sitt vesen vunnet folket. Han har trøstet oss når vi trengte det. Han har aldri trådt feil. Jonas Holte blir stående som selve symbolet på at Harstad klarte seg så bra under pandemien. Nå forsvinner han snart fra det offentlige ordskiftet. Du som leser får ikke se flere bilder av han. Han skal trekke lua godt nedover ørene og ta seg en velfortjent pust i bakken, både i jobben og i livet. iHarstad vil takke Jonas Holte for et fantastisk samarbeid i tiden som har vært. Vi takker også på vegne av befolkningen. Vi kommer til å savne deg, men vet at alle som møter deg på din vei er i de beste hender.

Og det er jo der du trengs nå. En helt vanlig lege. Nå som du forsvinner samtidig med covid-19.