Våre lesere har stemt, og Årets Harstadværing 2020 er kommuneoverlege Jonas Holte. I året som snart er omme har ingen andre hatt en like viktig rolle med å informere, berolige og formane Harstads rundt 25.000 innbyggere.

– Det er rørende og jeg er veldig takknemlig. Alle nominerte til prisen virket veldig gode, og flere er nok bedre kandidater enn meg, sier Holte.

12 gode kandidater ble plukket ut blant forslagene fra iHarstads lesere, og kampen om tittelen Årets Harstadværing 2020 var tett helt fram til siste dag. Kvelden før avstemmingen ble avsluttet tirsdag var det bare 15 stemmer som skilte vinner Jonas Holte fra den nest mest populære kandidaten. På kvelden og morgenen økte Holte imidlertid ledelsen og tok til slutt en overbevisende seier.

Stemte på Marino Jonassen

Holte sier at han har lest portrettene av de nominerte til prisen Årets Harstadværing, og lot seg røre og inspirere.

– Jeg stemte selv på Marino Jonassen. Men også historiene til kandidater som Marius Bergan og Maria-Daniela Raasch traff meg i hjertet. Det er mange flotte folk i Harstad, og noen av dem var nominert i år.

iHarstad overrasket vinneren med nyheten på kontoret hans i Havnegata. Sammen med tittelen Årets Harstadværing fikk han også et kunstverk og 10.000 kroner.

En ekstraordinær tid

Ved kontorpulten sier Jonas at han sliter med å sette ord på følelsene akkurat nå.

– Jeg er stolt av å havne i dette selskapet av nominerte, sier han.

I en spesiell situasjon har han bare fokusert på å gjøre sin jobb som kommuneoverlege.

– Men det har kanskje blitt ekstraordinært siden vi lever i en ekstraordinær tid, sier Holte.

Kommuneoverlegen sier at det er viktig å understreke at mange i Harstad har stått på i året som snart er over.

– Det er en stor organisasjon som jeg er talsperson for. Det er mange skjulte helter som får hjulene til å gå. Det er grunnen til at jeg får denne prisen i dag. Uten dem ville vi ikke vært i stand til å holde kontrollen på pandemien. Smittetallene kunne da fort ha blitt veldig stygge, og da ville jeg fort blitt Harstads mest forhatte mann.

Har gått med millioner av arbeidstimer

Kommuneoverlegen sier at mange står på hver dag for å sikre at koronapandemien ikke lykkes i å stenge ned samfunnet og skader flere.

– Dette er ikke et sololøp. Det er lett å trekke fram dem jeg jobber nærmest med: Smittesporere, pandemitelefonen og luftveisklinikken. Men alt fra renholdere til ansatte i institusjonene, bygg- og eiendomstjenesten, hjelpemiddeltjenesten, hjemmetjenesten til administrasjonen og kommuneledelsen har dratt lasset. Det har gått med noen millioner arbeidstimer for å takle pandemien.

Foreløpig har kommunen lykkes i å holde en viss kontroll på pandemien.

– Vi er i en litt uoversiktlig situasjon, men jeg håper at vi kan bevare kontrollen og få en slutt på smittesituasjonen vi står i nå. Det får vi bare til hvis alle trekker i samme retning og byens befolkning er med på dugnaden.

– Artig at de kjedelige, grå sliterne får oppmerksomhet

Holte sier at han aldri har vunnet en pris i hele sitt liv.

– Så det er artig at de kjedelig, grå sliterne også får oppmerksomhet.

Det har ikke overraskende blitt mindre juleferie i år enn vanlig.

– Det har vært jobbing stort sett hele julaften og store deler første juledag.

Egentlig skulle han hatt fri onsdagen da iHarstad kom innom med prisen, men også denne dagen måtte han på jobb.

– Mye tid har gått til å snakke med andre kommuner som har fått smitte fra Harstad, sier han.

Donerer pengene til Frelsesarmeen

Pengepremien på 10.000 kroner donerer legen til Frelsesarmeen i Harstad, men kunstverket vil han henge på veggen hjemme.

– Det ser veldig stilig ut. Jeg ser analogien til å stå i stormen slik man er. Det er viktig at man gjør jobben uansett hvordan været er, sier han om verket «Sydvest» som er laget av Rampestrek i Harstad.

Han sier at Frelsesarmeen får pengene etter å ha oppdaget hvor viktig organisasjonen er for dem som sliter i byen.

– De er et viktig sikkerhetsnett for mange.

Avstemmingen på iHarstad.no fikk over 8.000 besøk. Kandidatene ble foreslått av leserne som kom med 300 kommentarer da vi ba om innspill.