Gå til sidens hovedinnhold

Jubler etter tre dager uten ny smitte: – Vi har slått ned utbruddet

Kommuneoverlege Jonas Holte sier at koronasituasjonen akkurat nå er bedre enn forventet.

Mange har kommet til Harstad i helga og i forrige uke, og flere av dem har tatt koronatest. Til tross for at flere kommer fra røde soner, har det ikke resultert i positive koronaprøver.

– Det er svært gledelig og litt over forventningene, sier kommuneoverlege Jonas Holte.

Siste positive prøvesvar kom 25. mars, og det var tilknyttet det siste utbruddet som startet 27. februar etter spredning på Family Sports Club på Seljestad. 800 mennesker ble da satt i karantene og ventekarantene.

– Vi kan nå konkludere med at vi har slått ned dette utbruddet, sier Holte.

Les også

Snart kan du reise til Sverige, men glem snusen

To i isolasjon og 11 i karantene

Selv om det fremdeles er mennesker som er smittet av korona i Harstad, er de to i isolasjon mens 11 nærkontakter er i karantene.

– Det er fremdeles en sjanse for at noen av de er smittet, men situasjonen akkurat nå er god, sier kommuneoverlegen.

Han er likevel spent på om de som har reist til Harstad i påsken kan ha tatt med seg sykdommen.

– Det er kjempeviktig at folk er ekstra forsiktige nå. Det er bra at de som reiser til Harstad tester seg, men Det er verdt å huske på at en test bare er et øyeblikksbilde. Noen utvikler symptomer rask. Andre bruker lenger tid og noen kan smittes på reisen.

Det er viktig å teste seg hvis man får symptomer og følge nasjonale råd. Holte anbefaler alle å begrense sosial kontakt så mest som mulig i påsken.

Les også

Nye tall fra FHI: I disse tre yrkene blir flest smittet

Mindre skjult smitte enn forventet

En ny nasjonal undersøkelse viser at det er mindre skjult smitte i Norge enn FHI først antok.

– Da vi snakket med dem i starten av pandemien trodde myndighetene at bare 40 prosent av smittetilfellene ble oppdaget. Så ble tallet juster til 60 prosent. Nå tror man at tallet er mye høyere, sier Holte.

I en nasjonal undersøkelse sendte 28.000 mennesker inn prøver av sitt blod for å avdekke omfanget av smitte i befolkningen. Bare 0,9 prosent av prøvene hadde antistoffer for korona.

– Det kjenner vi oss igjen i, og betyr at det er svært lite skjult smitte. Den siste perioden har det kommet to prøvesvar som man ikke har funnet smitteveien til, men strategien som brukes i dag er god og vi fanger opp det meste, sier Holte.

Nå er Holte spent på hvor mange vaksinedoser som kommer til Harstad. Denne og neste uke skal det vaksineres over 1.1.00 personer.

– Får vi 700 doser i uka er det en helt annen business enn det vi er vant til, sier kommuneoverlegen.