Etter en lang prosess som startet i 2013 er det endelig klart. Samskipnaden skal bygge 120 studentboliger på kaikanten i Havnegata 11. Pengene lå klare i 2016, men krangel om tomtepriser har forsinket prosjektet kraftig før avtalene nå endelig er klare.

Klokken 1130 torsdag ble det jubelsamling på kaia der ordfører Kari-Anne Opsal, UiT-sjef i Harstad Karl Erik Arnesen og stortingsrepresentant Kent Gudmundsen skålte i bobledrikk. Opsal takket Gudmundsen (Høyre) for sin innsats for å bidra til prosjektet.

– Vi får til mer hvis vi jobber tverrpolitisk. Du har vært en døråpner i denne saken, sier Opsal.

Saken fortsetter under bildet

Hun sier at Harstad nå er i siget.

– Brikkene faller nå på plass i prosjekt etter prosjekt. Vi har ventet og ventet og mast og mast, og så har det endelig løsnet. Noen mener at det er bortkastet å legge til rette for studenter på byens fineste tomt. Tvert i mot. Å sette studentene og de unge i sentrum blir et stort trekkplaster for byen.

Ordføreren takk også Samskipnaden for prosjektet, samt Karl Erik Arnesen for sin utholdenhet og pågangsmot for å utvikle campus i Harstad.

Vil løfte universitetet

Ifølge Samskipnaden er dette deres mest spennende boligprosjekt noen sinne. Utbyggingen vil løfte universitetets tilstedeværelse i byen og vil legge til rette for et mer aktivt campus for studentene.

– Dette prosjektet betyr så mye mer enn antall hybler vi skal bygge. Vi setter studenten midt i sentrum, og jeg er overbevist om at dette kommer til å gjøre noe med bybilde og attraktiviteten til Harstad som studentby, sier administrerende direktør i Samskipnaden, Hans Petter Kvaal.

Allerede i 2016 gikk Samskipnaden ut med gladmelding til studenter i Harstad om at det var tildelt midler til å bygge studentboliger i Havnegata 11. I 2019 trodde de at spaden skulle settes i jorda sommeren 2020.

Samskipnaden og Statsbygg er nå enig om tomta. Planlagt byggestart våren eller sommeren 2022.

Saken fortsetter under bildet

Involverer studentene

Neste steg er ny reguleringsplan, og Samskipnaden vil samarbeide tett med UiT og Harstad kommune for å planlegge dette så godt som mulig.

– Uten både Stortingsrepresentant – Kent Gudmundsen, som har sørget for bevilgninger og kommunen som har jobbet aktivt for å legge forholdene til rette i Harstad, hadde ikke dette blitt noe av. Dette er et prosjekt vi alle sammen kan være stolt av, fortsetter Kvaal.

Det skal settes ned en gruppe som skal se på de ulike behovene og ønskene som finnes for de nye studentboligene. Her ønsker Samskipnaden et tett samarbeid med studentene. UiT, Statsbygg og Harstad kommune er så klart også involvert i dette arbeidet.

Får studentene i hjertet av byen

Studentboliger nært universitetscampuser er noe Samskipnaden og UiT vet at studentene ønsker. Dette vil plassere studentene midt i hjertet av sentrum, men bygget kan også romme andre fasiliteter for studentene.

Blant annet vil 1. etasje av bygget kunne brukes som en del av campus Harstad, der Samskipnaden ønsker å legge til rette for gode sosiale rom.

– Havnegata studentboliger kan nesten ikke komme nærmere forelesningssalen.