Året er 2016 og Julian Markus Solnes bestemmer seg for å starte opp for seg selv. 31-åringen har da spart opp litt penger, og selger sin motorsykkel og snøscooter for å kjøpe traktor og gravemaskin.

Allerede i det første året er pågangen fra kunder så stor at Julian og Solnes Multiservice må ansette flere. I dag er de sju i bedriften, og pågangen er fremdeles så stor at de ikke kan si ja til alle tilbud om oppdrag. Denne uken vant Solnes Næringslivsprisen for 2020 i Kvæfjord kommune.

– Hva er hemmeligheten?

– Det er litt selvskryt, men vi jobber hardt for å gå løpet ut med kundene. Vi har stort sett bare private kunder, og da betyr det alt at de er fornøyde. Vi henviser ikke til klausuler og kontrakter. Er det feil så ordner vi opp i det, og skulle det være noen ønsker så finner vi en løsning.

Ble tvunget til å starte for seg selv

Solnes kaller seg ikke en «people person», men sier at han er veldig strukturert og nøye med ting.

– Da følger det andre etter. Sånn har jeg alltid vært.

Et ønske om å være nøye, og sikre fornøyde kunder, er grunnen til at han måtte starte opp for seg selv.

– Hvis du er den eneste i en gruppe som ønsker å ha orden i sakene, så blir det vanskelig. Noen sier jeg at jeg har OCD (tvangstanker), og det kan vel hende.

Har ikke kommet dit han er alene

Næringslivsprisen var stor stas å motta denne uken, sier Solnes

– Det er kjempeartig. Responsen i etterkant har vært fenomenal. Det er godt å få et inntrykk av at jeg fortjener prisen.

Selskapet er heller ikke bygget på arv. Alt har han gjort selv.

– Det har vært mye jobb, men det er viktig å si at jeg ikke har kommet dit jeg er alene. Jeg har unge stå på-karer på laget. De skjønner at vi er i startgropa og må jobbe hardt. Dette er vår bedrift, sier han.

Interessen for praktisk arbeid har Julian hatt hele livet. Hvor interessen kommer fra vet han egentlig ikke. Mens mamma har jobbet med journalistikk, kommer pappa fra oljebransjen.

Vil ansette flere

Sju ansatte kan fort bli til flere. Det tror i alle fall Solnes.

– Vi har noen millionkontrakter som jeg tror vi skal få på brøyting om vinteren og annet arbeid på sommeren.

Har du noen råd til andre som vil starte opp for seg selv?

– Det er bare å satse. På anlegg er det et stort marked i Harstad og regionen ellers. Det er nesten heslig å si til folk at vi ikke kan komme for å se om vi kan hjelpe dem. Det er muligheter for alle, men det er mye du må sette deg inn i ting. Du skal ha styr på mye, også regnskap og økonomi.

Inspirasjonskilde

Det var formannskapet i Kvæfjord som bestemte at kommunens næringslivspris for 2020 tildeles Julian Markus Solnes med sine bedrifter Solnes Multiservice (ENK) og Solnes Maskin AS. Dette for fremragende gründervirksomhet og etablering av lokale arbeidsplasser.

Prisen er en inspirasjonskilde til etablering eller videreutvikling av næringsvirksomhet i Kvæfjord kommune. Og den kan tildeles personer eller firma med virksomhet innen kommunen.

Under prisutdelingen sa ordfører Torbjørn Larsen dette om vinneren:

– Ordføreren er enig med forslagsstillerne Anne-Lise Strand Meyer og Frode Eldevik i deres begrunnelse. Julian Solnes er en god samfunnsaktør og en fremragende gründer i Kvæfjord. Dokker skaper viktige arbeidsplasser og bidrar til bosetting/bolyst og utvikling i lokalsamfunnet. Det er en stor glede for meg å få dele ut Kvæfjord kommunes næringslivspris til Julian Solnes, med sine firmaer!

Les også

Hogne om tiden med depresjon: – I lang tid levde jeg i mørket