Gå til sidens hovedinnhold

Julie forteller om sexen du ikke lærte om på skolen

Skeiv Ungdom tok fredag turen til Harstad for å holde foredraget Skeiv Sexhåndbok live

Fredag kveld er det duket for Skeiv Sexhåndbok Live på Ungdommens Hus. Skeiv Ungdoms rus- og psykisk helse-rådgiver, Julie Linner Rud, besøker Harstad for første gang i forbindelse med at hun skal holde foredraget for de fremmøtte.

– Det er rett og slett en slags live-variant av vår skeive sexhåndbok som er en papirbok som handler om skeiv sex, seksualitet, identitet, kropp, usikkerhet, følelser, samtykke og alt som har med de forskjellige temaene å gjøre. Vi har prøvd å dytte alt det inn på en ganske kort blekke, forteller Julie.

Les også

Åsa er sexolog i Harstad: – Jeg skulle ønske vi snakket mer om nytelse

Skeiv Sexhåndbok er Skeiv Ungdoms mest populære brosjyre som blir delt ut i hele Norge.

– Den viser på en måte det du ikke lærer i seksualitetsundervisningen på skolen som er veldig hetero-normativ. Så du får veldig mye informasjon i den boka som du savner fra skoleundervisningen, sier hun.

Skulle ønske hun hadde hatt håndboken

Ruud innleder foredraget med å fortelle om da hun selv ønsket å ha sex for første gang. Dette var noe hun ønsket å være best på og hadde lest boken «Jenter som kommer», en bok som handler om jenter som har sex med jenter.

– Men da jeg endelig kom til situasjonen så hjalp det ingenting for jeg husket ikke noe.

I dag vet hun at nøkkelen er å kommunisere med hverandre på et eller annet vis.

– Jeg skulle ønske jeg hadde hatt skeiv sexhåndbok den gangen, sier hun.

Seksualitet i fem deler

Neste tema er kropp. Som Julie sier kommer kropper i veldig mange fasonger, størrelser og typer, noe hun synes er ganske fint å tenke på.

– Og alle de forskjellige kroppene – uansett hva slags funksjon du har, hvor stor du er, hvor høy du er, hvor liten du er – alle de kroppene kan ha sex. Og det er veldig fint å tenke på. Det som kan være litt vondt er at vi er veldig vant til å bli foret med sexscener på film med bare en type kropp, så det er gjerne ofte veldig vanskelig å se for seg at sin type kropp kan ha sex.

Les også

Slik eksperimenterer unge seksuelt: – De voksne forstår ikke

Skeiv Ungdom liker å dele opp ordet seksualitet i fem deler: Tiltrekning, forelskelse, praksis, fantasi og identitet.

– Tiltrekning: Hva er det som interesserer deg? Hva og hvem blir du keen på? Forelskelse: Hva og hvem blir du enda mer interessert i og enda mer keen på? Praksis: Hvem vil du kose og pule? Fantasi: Hva og hvem fantaserer du om? Bare en ekstra notis, det trenger ikke å samsvare med hva du vil gjøre i virkeligheten. Viktig, for det er det ganske mange som friker ut på. For om du fantaserer om noen betyr ikke det at det må overføres til virkeligheten. Det betyr ikke at du har lyst til å praktisere sex med vedkommende du har fantasert om eller må det, sier Julie før hun fortsetter:

– Identitet: Hva foretrekker du å identifisere deg med? Foretrekker du å identifisere deg som lesbisk? Hvilken merkelapp liker du å bruke? Mange liker ikke å bruke en merkelapp, kanskje liker du å bruke mange merkelapper, kanskje du liker at kun noen få får bruke den merkelappen om deg selv. Noen gjør det sånn. Det er ikke alltid begreper er så viktig.

Mer tilpasset enn i skolebøkene

Foredraget er ifølge Julie selv en liten forbedring av seksualitetsundervisningen på skolen som er litt morsommere, mer krydret og litt mer tilpasset ungdom enn man får i skolebøkene.

– Skeiv Ungdom blir også kontaktet flittig for å hjelpe med de nye undervisningsplanene, for vi skal jo styrke seksualitetsundervisningen fremover som er en del av de nye planene våre i Norge.

Les også

Vakre Vene planlegger årets julehandel i ny butikk: – Dette blir veldig bra

Les også

Her ser det ut som at Thomas på Medkila får gult kort med odds-verdi 116.000 kroner: – Det er fake news