Noen sa en gang noe slikt som «Jeg skjønner ikke hvorfor andre skal bry seg om hvem jeg elsker. De burde heller se på hvem jeg hater da». Etter skyteepisoden i Oslo natt til lørdag 25. juni 2022 kjente jeg på uro for vårt trygge samfunn. Et samfunn som jeg føler egentlig er veldig inkluderende.

Vi trenger ikke å se oss lenger tilbake enn til etter andre verdenskrig før en av de mest kjente øyeblikkene i frigjøringskampen for kjærlighet til alle var gjennomført. Dette skjedde på homoklubben «The Stonewall Inn» i New York. Her var det svært ofte gjennomført «rutinekontroll» av politiet. Dette skjedde så ofte at gjestene hevdet seg trakassert av politiet. Så en kveld gikk gjestene til angrep mot politiet. Det endte i gatekamper hvor både homoseksuelle og transkvinner deltok i motstanden mot politiet. Etter dette fikk mennesker øynene opp for undertrykkelsen av det homofile miljøet. Og startskuddet for Pride-bevegelsen var i gang.

Heldigvis er vi kommet langt i landet vi lever i angående rettigheter til alle. Men vi er absolutt ikke i mål. Det er fortsatt dessverre mange eksempler på undertrykking av mennesker som ikke er lik den normen som vi har lært oss gjennom generasjoner. Hatkriminalitet er ord som vi hører ofte. Ikke for ofte på grunn av at det kommer fram i media, men for at det i det hele tatt skjer.

Hvis vi vender blikket ut at vårt eget lang så er det fortsatt forbudt mot homofili i over 70 land, og i syv av disse landene kan det straffes med døden.

Jeg ønsker meg et Harstad og et Norge som kan gå frem som et godt forbilde hvor vi er inkluderende og rause med alle mennesker.

Selv tok jeg da ut flere av mine pride-flagg og hang på verandaen. Dette for støtte til mine medmennesker og synliggjøre at jeg ønsker å være en inkluderende menneske, uavhengig av legning og/eller kjønnsbetegnelse.

Årets største feiring for pride-bevegelsen i Norge ble avlyst på grunn av sikkerhet i Oslo. Jeg oppfordrer befolkningen i Harstad til å delta på Pride markeringen i Harstad i september i år. Dette skal være er en dag med glede og latter. En dag for samhold og støtte.

Ingen er fri, før alle er fri!