Det er noen tema som gjør at folket våkner. Og det er som regel Harstad kommune som får gjennomgå. Det nye er at utbyggerne får passet påskrevet. Fordi det bygges høyt i sentrum. Men utbyggerne gjør bare som de får lov til av Harstad kommune.

Arvid Eliseussens leserinnlegg om høyhus fikk 160 kommentarer på iHarstads Facebook-side:

– Stygge skyskrapere
– Jeg flytter fra byen
– Sola blir borte
– Korrupte politikere (kommentaren er slettet)

Utblåsing på sosiale medier er ikke bare et onde. Man får det liksom ut av systemet, så kan man gå videre. Det mangler heller ikke på argumenter fra folk som støtter bygginga. Som disse: Byen er inne i en moderniseringsprosess, det er hakk i gnåleplata og «bare vent og se - når barene åpner på Larsneset, strømmer også du til.»

Det stemmer nok. Og hvem kunne ikke tenke seg å bo på Larsneset? Privat hage med sol vil vi alle ha. Utfordringen for de fleste av oss er det koster 8-10 millioner kroner med tre soverom og flislagt bad. Markedet bestemmer. Vi kommer ikke unna at den globale markedsøkonomien skyller inn over lille Harstad. Sånt kan ikke reguleres.

Jeg har ikke lest sol- og skyggerapportene. Men kritiske røster sier at både torget, Generalhagen og Havnepromenaden blir delvis skyggelagt på visse tider av døgnet på grunn av nye boligblokker. Hvis jeg skal tippe, tror jeg at torget får sol fra sør stort sett året rundt når folk er i byen, altså fra klokka 11 og utover.

Verre blir det muligens i Generalhagen, der kveldssola i vest fort kan bli borte. Nybygget på Gammelbrygga-tomta tar også noe av kveldssola, men mest på en begrenset flekk der det ellers bare er et tomt kontorlokale. Jeg understreker at dette er synsing fra min side, en slags Facebook-kommentar, altså.

Saken fortsetter under bildet.

Hva er alternativet? Folk vil bo så sentralt som mulig. Vi kan ikke bygge leiligheter på bakken, det er ikke plass til det i sentrum. Vi ser fortsatt Måga og Senja, og utsikten mot Mercur var kanskje ikke den aller fineste. På Havnepromenaden er det bygget masse benker og ungdommen stuper i sjøen fra moloen. Vi har fått et lite Tjuvholmen. I Generalhagen er det skøytebane, og scene skal opp. Uansett hvor du går i Harstad, ser du en gravemaskin og en heisekran. Så det skal bli bedre.

Det som likevel er viktig, er at administrasjon og politikere ikke lar seg blende av utbyggere i sin iver etter å si «ja til utvikling.» Et ja her, og et ja der, til to meter ekstra i høyden blir fort noen soltimer tapt. Å skylde på at prisene på stål og betong er blitt dyrere i verden, forsvarer strengt tatt ikke å bryte med kotehøydene som er satt i sentrumsplanen.

At 60 pluss med lomma full av gryn skal bo i hopetall i sentrum, gjør neppe byen mer attraktiv. Vi skulle absolutt hatt bedre tilbud til unge folk. Boliger for unge, ny kino og bibliotek, flere parker, fritidstilbud drevet av ungdommen selv. Og vi skulle nok ha vært mer vennlig overfor nye impulser.

– Vi må utnytte alle typer resurser, både når det kommer til nasjonalitet, kjønn og legning. Vi må tenke utenfor boksen. Ikke bare gå i de samme, kjente sporene. Hvis utdaterte holdninger til legning gjenspeiler seg i hvem bedrifter ansetter, går vi glipp av mye. Nye ideer, mennesker som tenker litt annerledes, burde vi verdsette høyt, sa Mona Slåtto Olsen i et intervju med iHarstad for to år siden.

Har det skjedd noe?

Også i politiske organer er det surmuling. Ikke om byggehøyder, men om mye annet. I siste formannskapsmøte ramser Eivind Stene (Frp) opp det som er dårlig i Harstad:

Dårlige veier, hull i fleng (blir helt svett av å kjøre i Harstad)
Det skal kuttes årsverk i helse og omsorg og skole
Det ansettes for mye folk i Harstad kommune
Kanebogen skole og Grønnskolen er falleferdige
Vi har eiendomsskatt
Byggesak står i stampe
Erstatningssaker i fleng
Vi har det høyeste byggesaksgebyret nord for Trondheim

Okei. Hva om vi bare legger bort dette, og heller tenker på hva som kan gjøre Harstad mer attraktiv. Noen forslag:

Bedre skolebygg for ungene, den støttes
Varm lunsj til skoleelevene
Flere basketballbaner ute
Flere relevante studieplasser til UiT Harstad
Legge til rette for næringsvirksomhet, finne tomter til Biltema, Coop Obs Bygg, Rusta etc.
Nye arbeidsplasser, gjerne større statlige virksomheter
Kunnskapsbaserte arbeidsplasser, tenk det grønne skiftet og bærekraft
Ta godt vare på de eldre, det blir et rush

Solforhold og hull i veien er viktig på sin måte. Men ikke i det store bildet. Det må ikke overskygge at det skjer mye positivt i vår by. Kan noen kaste ut en line? Så kan vi klatre over klagemuren og se hva som er på den andre siden. Jeg er sikker på at du kommer til å se: Sola.