Gå til sidens hovedinnhold

Kommunen feier opp tonnevis av sand hvert år - hvor havner den?

Det er ikke mye søppel som havner i feiebilene: – Det kan virke som om harstadværingene er flinke til å ikke kaste søppel langs veiene, sier Werner Olsen på Samaanlegget.

Nå er endelig all snøen smeltet og Harstad kommune har siden påske jobbet med å koste opp all grusen etter vinterens strøing.

– Vi begynte arbeidet med feiingen med stor optimisme rundt påsketider. Våren i nord er veldig uforutsigbar, så vi fikk et opphold i mai, da det etterhvert begynte å dale snø igjen forteller arbeidsleder Werner Olsen på Samaanlegget.

– Jeg er ikke sikker på hvor mye sand blir som fjernet fra byens gater, men det er snakk om mange tonn.

Blir rengjort før den kjøres til deponi

Etter sanden er kostet opp blir den rengjort for alt av søppel og kjørt på deponi på Åsegarden.

– Bilene tømmer ut sanden på samaanlegget, og vi går gjennom den og fjerner alt av søppel. Det er ikke så mye søppel som havner i feiebilene, så det kan virke som at harstadværingene er flinke til å kaste søppelet i søppelbøttene.

Sanden og grusen blir ikke brukt som strømiddel til neste vinter.

– Alle tusen bilene som kjører over grusen gjør at den knuses mer og mer. Sanden og grusen er alt for nedknust og inneholder for mye finstoffer til at vi kan bruke den til strøing.

Flere biler

Kommunen har tre feiebiler. En stor og to små. I tillegg er har de en feiehenger som blir brukt sammen med traktor.

– Den store får med seg rundt 80 prosent av grusen, så den blir brukt til grovarbeidet. Det positive med størrelsen er at den får kostet mange kilometer med vei, før den må returnere for å tømme. De to mindre blir brukt til gang og sykkelstier, samt hovedveiene, for å koste opp det det lille som storbilen ikke får med seg. Med en kapasitet på 3,5 kubikk får de med seg ganske mye de og.

Werner ser for seg at alle veiene er ferdig feiet i løpet av juni, men jobben med slutter ikke der.

– Vi blir aldri helt ferdige. Det kommer hele tiden mer veistøv som må kostes opp. Jobben med feiing avsluttes ikke før til høsten når den første sneen kommer.

Les også

Elektriker falt gjennom kjellergulvet: To nye varsler om erstatningskrav mot kommunen fra denne gata

Les også

Vil rive Søsterhjemmet for å bygge parkeringshus, men UNN sier nei