– Vi er helt stille mens navn etter navn leses opp og så ble det en eksplosjon av hyling og hopping når Et offentlig toaletts hemmelige liv nevnes.

Slik beskriver Konstanse Fjellvang (18) fra Harstad hvordan det var å få vite at kortfilmen hennes Et offentlig toaletts hemmelige liv er nominert til Amandusfestivalen i konkurransen Amandus ung.

Hun fikk ideen våren 2020, men gjorde ikke noe særlig med den før i november. Tre måneder etter var hun ferdig.

– Det har vært veldig gøy for jeg har hatt ansvar for stort sett absolutt alt med den filmen, fra jeg fikk ideen til jeg lagde storyboard og begynte å lage plan for filming, filmet og klippet etterpå. Det er helt sinnssykt hvor mye jobb det kan være, og hvor mange timer arbeid det ligger bak de 3 minuttene og 37 sekundene med film, sier Konstanse.

Men med 24 skuespillere og toalettet på Galleri Nord-Norge ble det film. Og juryen likte det de så.

– Det har vært veldig gøy å se at den ideen fikk komme til live, at det ble en film og den er til og med nominert til Amandusfestivalen. Det er så flott å se at noe jeg har jobbet med så lenge faktisk blir noe og at det blir likt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utforsker det vi ikke vil vise

Amandusfestivalen har vært arrangert helt siden 1987, og har siden etablert seg som en av de største møteplassene for unge filmskapere i Norge. Festivalen avholdes årlig uken før påske i Lillehammer, og over 600 ungdom fra hele Norge reiser dit for å delta på kurs, seminarer og visning av filmer laget av og for ungdom.

Et offentlig toaletts hemmelige liv er ifølge regissøren selv en kortfilm som handler om alt det rare, kleine, morsomme og triste som kan skje på et offentlig toalett.

– Så det er en slags utforskning av det vi ikke viser til andre, forteller Konstanse.

– Har du med noe selvopplevd?

Det var en gang jeg var på et offentlig toalett som jeg skulle gå inn på. Der sitter det en mann og leser en avis. Jeg sier unnskyld og klapper igjen døren og går derfra veldig flau, flirer Fjellvang.

Tittelen på kortfilmen kom hun fram til på Ungdommens hus i Harstad sammen med Andreas Ursin Hellebust som da jobbet der, men nå er journalist hos iHarstad.

– Det er bare en humoristisk tittel, og det er en humor-kortfilm så jeg vil at det skal speiles av tittelen. Og det er jo det den handler om, samtidig liker jeg lange titler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jublet i Folkeparken

En dag gikk Konstanse, med seks andre venner, tur i Folkeparken. Da får hun vite at de nominerte skal offentliggjøres via en livesending på Facebook.

De står samlet rundt mobiltelefonen midt i lysløypa og er helt stille mens navn etter navn leses opp. Men så kan de alle slippe jubelen løs når Et offentlig toaletts hemmelige liv ropes opp.

– Det var litt vanskelig å ta inn over seg. Men det var bare ekstase, forteller Fjellvang.

Vil takke mange

Konstanse er sikker på at uten god støtte fra Ungdommens hus, som hun fikk låne utstyr fra og som var stedet hun klippet ferdig filmen, og gode venner hadde ikke filmen blitt den samme.

– Jeg har vært totalt avhengig av at jeg har veldig mange hyggelige folk rundt meg som har vært villige til å stille opp. Til og med Simon Dankertsen lagde et musikkstykke til filmen og det er lærere på skolen og venner som har stilt opp. Og det er jeg ekstremt takknemlig for.

– Er dette noe du tenker å fortsette med?

– Jeg tenker jo, men det er litt for tidlig å si hva jeg kommer til å ende opp med. Sannsynligvis skal jeg gå ett år på folkehøgskole neste år og så får vi se hvor det bærer hen etter det. jeg ønsker å ha alle muligheter åpne og ikke låse meg, men det er klart at film, regi og teater er en stor lidenskap for meg.