(Nettavisen) I november økte Coop prisen på bærepose i plast fra 2 til 2,50 kroner. Rema 1000 og Kiwi lot prisen ligge på to kroner.

Nå er det endret. Alle tre kjedene har økt prisen på plastposer, og du må ut med 3 kroner for å få en bærepose i plast. Det er en tredobling på fire år, da prisen var 1 kroner våren 2018.

Prisøkningen høres kanskje ikke så ille ut, men matvarer er noe man handler ofte, og det blir fort dyrt når man gjerne trenger to til fire poser hver gang.

Årsaken til prisøkningen nå i januar skyldes økte råvarepriser og økt avgift/kontingent til Handelens Miljøfond.

- 1. januar økte vi kontingenten fra 50 øre til 1 krone, så alle våre medlemmer, deriblant dagligvarekjedene, må betale mer for innkjøp av plastposer, sier pressekontakt Mari Nordstrøm, til Nettavisen.

Hun sier at Handelens Miljøfond er Norges svar på EUs plastposedirektiv. Hovedformålet er å redusere forbruk av plastbæreposer, i tillegg til å redusere plastforsøpling og øke plastgjenvinning.

Oppfordrer til bruk av andre plastposer

De tre største dagligvarekjedene, Coop, Rema og Kiwi, har derfor vært nødt til å skru opp prisen ut til kundene.

Selv om plastposene til både Kiwi, Rema og Coop er 80 prosent resirkulerbare, er ikke det nok for å redusere plastforbruket.

- I Norge gjenbrukes jo gjerne plastposene til søppelposer. Så er det egentlig et problem i Norge?

- Vi ser at det er overforbruk av plastbæreposer selv om en god del brukes til restavfall. En del kastes i søpla, og de fleste husholdninger har et lager med poser hjemme, sier Nordstrøm i Handelens Miljøfond.

Både Nordstrøm og Arvin trekker fram at det er mye mer miljøvennlig å kjøpe plastposer på rull i dagligvarebutikken, og heller bruke det som restavfallspose i stedet for en vanlig plastbærepose.

- De har mindre plast i seg, og vi vil kunne redusere det totale forbruket om folk heller bruker slike poser, sier Nordstrøm.

Nordstrøm sier at de tar sitt ansvar på største alvor, og har økt kontingenten på plastposer i håp om at alle medlemsbutikkene øker prisen ut til kundene.

- Økt pris påvirker forbruket, sier hun.

- Skjønner ikke at det er et problem

Frank Sve, energipolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, reagerer på prisøkningen - og årsaken bak.

- Jeg skjønner ikke poenget med at plastposer er et stort problem. De blir gjenbrukt eller kildesortert. Hvorfor blir det dyrere? Det gir bare enda flere skitne handlenett i butikken, sier han til Nettavisen.

Han mener at det er uhygienisk at folk skal dra med seg brukte handlenett inn i butikken og sette fra seg på disken - spesielt under pandemien. Sve frykter at det kan føre til mer smitte.

- Norge er i en annen situasjon enn andre land, fordi kommunene har god avfallssortering. Plasten blir håndtert på en skikkelig måte og gjenvunnet, sier han.

- Handelens Miljøfond mener nordmenn har et overforbruk av plastbæreposer, og at en del blir kastet i søpla. Hva tenker du om det?

- Det er rett og slett vås. I alle fall i mitt hushold og de jeg kjenner til, der blir posene brukt om igjen, eller blir resirkulert, sier Sve.

Samtidig mener han at forsøpling ikke er et stort problem i Norge, og at nordmenn er opptatt av at avfall kastes på riktig sted.

Sve sier at han oppfatter nordmenn som ordentlige og opptatte av at det skal være ryddig i naturen, og man kaster ikke plastposer.

- Tok ikke ut økningen i fjor

- I fjor fikk vi seks prisøkninger fra leverandøren som vi ikke tok ut til kundene. Da også avgiften til Handelens Miljøfond økte med 50 øre pluss moms, måtte vi sette opp prisen på plastposene, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi, til Nettavisen.

- Salget av plastposer i Norge skal ned med 50 prosent innen 2025, og vi anbefaler å bruke nettene våre til handling, og heller kjøpe avfallsposer på rull. Da sparer man både miljøet og penger, sier hun.

Coop har siden 2018 gitt 1 krone tilbake i gjenbruksbonus når du skanner handlenettet ditt i butikken. Men fra nå og ut februar får man 2 kroner igjen, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Knut Lutnæs i Coop til Nettavisen.

I motsetning til Coop har ikke Kiwi rabattordning for gjenbruk av handlenett.

- Men du kan bytte ut handlenettet og få et nytt, så du kan ha det evig, sier Arvin.

- Tar mindre enn økningen

Lutnæs i Coop Norge bekrefter at også de har økt prisen til 3 kroner. Men til tross for økt kontingent hos Handelens Miljøfond, sier Lutnæs at de ikke tar ut hele økningen til kundene.

- Vi tar litt mindre enn den reelle økningen, for poseprisen inkluderer jo moms, sier han.

Årsaken til å at Coop øker prisen, er fordi de ønsker å bidra til å redusere forbruket av plastposer i tråd med forpliktelsene de har.

- Men da er det også viktig at vi har alternativer til plastposen og motiverer kundene til å bruke disse. Derfor lanserer vi nye handlenett og øker gjenbruksbonusen, sier Lutnæs.

Selv om Coop også økte prisen i november, ser de seg nødt til å øke ytterligere nå.

- En kombinasjon av høyere råvarepris på plast og økt kontingent til Handelens Miljøfond, gjør at vi har vært nødt til å sette opp prisen to ganger på kort tid, sier Lutnæs.

Presseansvarlig Torkel Fjørtoft i Rema 1000 sier at de anbefaler å bruke handleposene flere ganger, om man vil spare kostnader. Han oppfordrer også til å bruke handlenettene deres, som han sier er laget av 100 prosent gjenvunnet materiale.