Med bakgrunn i studentpakken fra regjeringen har Samskipnaden i Harstad ansatt fire studenter som skal ønske de nye velkommen til studiestart ved UiT Harstad 10. august.

– Litt av ideen til dette prosjektet har vi hatt i samskipnaden ganske lenge. Og vi så hvert fall i fjor høst da koronakrisen var stor og man måtte stenge ned alt av fadder-aktiviteter var de nye studentene som kom hit ganske rådville og hjelpeløse. Mye av denne informasjonen finnes tilgjengelig digitalt, men det er noe annet å sette deg ned og sette deg inn i alt kontra å bli møtt av en hyggelig stemme som sier «Hei, dette er prioriteringsrekkefølgen» eller «Jeg kan guide deg gjennom dette», forteller koordinator for studentliv ved Samskipnaden i Harstad, Tone Christoffersen.

To av studentene som sitter i Harstad og ringer de nye studentene er Kristian Haveland og Cecilia Henningsen. De to andre ringer fra Kragerø og Lofoten. Til sammen skal de nå tett opp mot 400 nye studenter.

Har selv vært ferske

Kristian har en bachelor fra før og tar enkeltemner som er rettet mot økonomi og ledelse. Henningsen begynner på siste året på master siviløkonom.

De har selv vært ferske en gang.

– Det var derfor jeg ville være med på dette, for jeg husker selv at det var mye mer enn kun fagene man hadde meldt seg opp til. Man må sette seg inn i IT-kontoer, semesteravgift, Lånekassen og alle disse tingene. Det hadde vært greit den gang da å få en sånn telefon med «Hei og velkommen». Jeg tror det letter litt. Kanskje særlig for dem som kommer rett fra videregående til en ny plass, forteller Cecilia.

Kristian gikk fra arbeidslivet og tilbake til skolebenken. Han var selv så ivrig etter å begynne at han forsøkte å aktivere IT-kontoen sin før det i det hele tatt var mulig og måtte ringe samskipnaden for råd.

– Jeg er jo ikke fra byen her så det var litt nytt å komme til en ny by der du ikke vet helt hvordan ting fungerer. Jeg tror det er greit å gi de litt informasjon sånn at de ikke står på bar bakke når de står her på universitetet og skal starte den første undervisningen, sier han.

Kan lønne studentene

Tone forteller at de har hatt en runde med alle de forskjellige fagretningene for å høre om det er noe de ønsker at skal formidles til deres nystartede studenter. For selv om all informasjon ligger ute på universitetets hjemmeside tenker de det kan være greit å gi informasjonen muntlig også. Som for eksempel at når en går helsefaglig-retning er det krav om politiattest for å få begynne på studiet.

– Det står skriftlig, men det er viktig å få det presisert at det kan man med letthet ordne på internett. Det må være på plass før de kan begynne. Og så har vi mulighet til å kunne ansette disse studentene denne sommeren fordi vi har fått denne studentpakken fra regjeringen som skal gå til å lønne studenter og skape sosiale lavterskel-arrangement. Så vi har puttet dette inn i at det er viktig å gi studentene en god start og forberede dem på hva som venter dem, forteller Christoffersen.

Hvis koronasituasjonen tillater det, er planen å få til en transportordning hvor tilflyttende studenter kan bli hentet på flyplassen eller bussterminalen. I løpet av telefonsamtalen kartlegger studentene om dette er et behov, og nye studenter vil da bli møtt av en annen student og kjørt til hybelen sin i Harstad.

Les også

Hotel Arcticus har ansatt 20 nye sommervikarer:– Det er gøy å gjøre noe litt utenom det vanlige