Gå til sidens hovedinnhold

Kritiserer dørsalg i Harstad: – Var frekk og spurte om han kunne ta pastillene til min mor

Flere av byens innbyggere har den siste uken delt historier om det de opplever som en selger på døren. Moren til Marianne Karlsen Pywellie var en av dem som fikk uønsket besøk på døren.

Det var sent torsdags kveld at moren til Marianne Karlsen Pywellie opplevde å få besøk av det hun kaller en innpåsliten selger fra Sector Alarm. Hun sier at selgeren klarte å snakke seg rundt den 80 år gamle damen og inn i huset.

– Mamma er en oppegående dame og selv om hun gjentatte ganger sa at hun ikke skulle ha noe klarte denne veltalende selgeren å komme seg inn. Ikke bare det, han var frekk nok til å spørre om han kunne få en av hennes repsilstabeletter som lå på benken.

Moren til Marianne skal inn på hjerteavdelingen i Tromsø. I tillegg sliter hun med kols.

– Det er såvidt vi drister oss på besøk til henne, og jeg blir lynings av at det kommer selgere sørfra og opp til Harstad for å selge produktene sine. Etter hva jeg har forstått må de vise til koronafri test, men jeg jobber selv innen helse og jeg vet at tester som en uke var negativ kan neste uke være positiv.

– Hva vet de om personene de besøker? Det kunne jo hende at noen de besøker er smittet, og når de da presser seg inn hos folk er det lett å dra med seg smitte til alle de andre de besøker.

Les også

Kiwi vil åpne enda en ny butikk i Harstad: – Overetablering, sier eksperten

Kommentarfeltene raste

Marianne skrev på Facebook om opplevelsene til moren, og i kommentarfeltet raser folk mot firmaet, og forteller om lignende opplevelser. Det ble så mye at administratoren av siden følte ble nødt til å stenge kommentarfeltet.

– Det er mange som har tatt kontakt med meg i ettertid i tillegg til å skrive til meg. Folk forteller om innpåslitne selgere fra samme firma som har ikke har tatt nei for et nei. De har til og med spurt om å kunne legge dem til på Snapchat og om de kunne sende dem bilder fra Lofoten for de skulle videre dit.

I etterkant har Marianne vært i kontakt med politet som fortalte at hun måtte ta kontakt med firmaet.

– Jeg har prøvd å få kontakt med firmaet i løpet av helga, men fikk kun automatiserte meldinger tilbake. Dette er ikke en sak jeg kommer til å la ligge med det første og jeg har tenkt til å følge den opp i løpet av dagen og uka.

– Jeg synes det er hårreisende at de kommer så sent på kvelden. Klokken var over 21:30. Mamma sier hun føler seg dum som slapp dem inn, men jeg skjønner det er vanskelig når selgerene er så pågående.

Les også

Hunden (6) får de beste attester. Men bittet som skal ha skjedd i Harstad gikk gjennom fem lag med klær

Ville komme inn å varme seg

iHarstad har vært i kontakt med en annen, som ønsker å være anonym, som har hatt besøk av Sector Alarm.

– Selgeren oppsøkte meg ganske sent. Klokken var rundt kvart på ni. Det var en ung selger i 20-årene som stod i døra. Han hadde med seg masse permer, og ønsket å komme inn å gi meg et tilbud på alarm.

I retningslinjene til Sector Alarm skal selgeren forhøre seg om hvilken status det er i hjemmet med tanke på smitte før han går inn, men det var ikke tilfelle i denne gangen.

– Han fikk lov til å komme inn i yttergangen, og det tok ikke lang tid før han begynte å spørre veldig personlige spørsmål. Hvor jeg var i fra, om jeg hadde kjæreste eller samboer. Da han fant ut at jeg hadde vært i Lofoten ville han komme inn å se bilder siden det var neste stopp på reisen hans.

Det fikk han ikke, og tipseren sa at selger måtte forlate.

– Før han gikk spurte han om han kunne legge meg til på Snapchat. Jeg ble helt satt ut, og sa at han kunne det. Planene var å bare slette han med en gang han forlot. Jeg hadde knapt fått igjen døra før det tikket inn en snap fra selgeren. Han lurte på om han kunne komme inn å varme seg siden det var så kaldt ute. Jeg slettet han med gang.

Les også

Er du født før 1991 bør du se dette regnestykket: – Du får 1 million «gratis»

Skal definitivt ikke være slik

Kommunikasjonssjef for Sector Alarm Sissel Eckblad forteller at det skal definitivt ikke være slik som personer i Harstad har opplevd.

– Generelt vil jeg si at vi i Sector Alarm retter all fokus på å selge trygghet. Vi ønsker å få frem positive konsekvenser av å investere i boligalarm. Vi er opptatt av trygghet og etterrettelighet og det er hovedbudskapet på vår selgeropplæring. Vi kjenner oss ikke igjen i det innholdet du beskriver.

– Helse går foran alt og vi har satt opp rutiner for å følge smittevernreglene. Våre selgere ønsker i utgangspunktet å gjennomføre salgssamtalen utenfor huset, samt spørre om smitte før de eventuelt går inn i private hjem.

Hun forteller at firmaet følger retningslinjene fra myndighetene og gjør alt for å bidra til at smitte ikke spres.

– Sector Alarm er et sikkerhetsselskap. Vår hovedprioritet er å beskytte mennesker. Det betyr å opprettholde helse og sikkerhet for våre kunder og våre medarbeidere.

– Vi er opptatt av hvordan vi fremstår og tar derfor denne type tilbakemeldinger svært alvorlig og vil følge opp saken med de involverte.