Årets tema var samisk matkultur. Kvæfjord-elevene hadde jobbet og forberedt seg lenge.

Allerede i februar, da iHarstad var på visitt på Rå videregående og kokkelinja, var de i gang med å forske på hvordan ingredienser, smak og presentasjon kunne bli best mulig.

Vant kampen

Det harde arbeidet ga resultater. Valhall UB, elevbedriften til de unge kokkene Mina Mortvanski, Siri Marie Berg, Zoey Nordnes og Ayla Henriksen, gikk nemlig seirende ut av kokkekampen. De vant både hele kokkekampen og prisen for beste helhetlige konsept.

– Vi syns det var veldig artig. Så vi følte at vi vant litt uansett om vi hadde vunnet eller ikke, fordi vi klarte å gjennomføre og hadde det gøy underveis. Vi har kost oss fra start til slutt, sier Siri Marie Berg.

Juryen ble imponert over de kulinariske kreasjonene og kreativiteten de viste på kjøkkenet. Matplanken som lagene skulle komponere skulle bestå av fire ulike retter fra bærekraftige nordnorske råvarer. Både kjøtt, fisk, sjømat og egnet garnityr. Første dagen fikk elevene eksperimentere og bli kjent med kjøkkenet, før de på dag to fikk utdelt et matoppdrag som de så måtte løse gruppevis.

– Fantastisk prestasjon

De to unge kokkene var så fornøyde med egen innsats at de følte seg som vinnere uansett. De hadde klart å gjennomføre, og konkurransen var tøff. At de skulle nå helt til topps ble derfor en overraskelse.

– Det ble mye hyling, ler Mads Håkon Karlsen, som har veiledet elevene fram mot Kokkekampen.

Han er imponert over Siri Marie og Mina, og håper de har fått smaken på kokkekonkurranser.

– Det er jo en fantastisk prestasjon av dem, det må jeg si. Nå skal de videre som lærlinger, og jeg håper de tenker på å stille lag i Norgescupen for lærlinger. Det kommer i alle fall vi til å legge til rette for at de kan, og jeg tror nok bedriftene de skal til også vil gjøre det.

Les også

Gårdsbutikken på Rå: Fra jordkjeller til kafé med sjarm

– Ble veldig inspirert

De to hadde som nevnt allerede forberedt seg, men måtte tenke nytt da de fikk oppgaven.

– Vi blei veldig inspirert på inspirasjonsdagen, og begynte å planlegge menyer allerede på siste stasjon, forteller Siri Marie.

– Vi tok det veldig alvorlig, sier Mina.

Begge hadde en lærerik og morsom opplevelse på sin aller første Kokkekamp. Før de kom i gang var nervene absolutt til stede, men lærer Karlsen forteller at når de først kom i gang, så var de i sonen og jobbet godt.

– Det at et element skulle gjøres ute på bålpanne skapte ekstra spenning. Det var iskaldt ute, og så måtte de ut for å fyre på bålet og inn igjen for å passe på resten av maten. Det skaper litt ekstra stress og press, sier den stolte læreren.

Hvordan feira dere seieren, da?

– Med Red Bull, ler Mina, før Siri Marie føyer til:

– Red Bull og skriking i bussen hjem.

Kokkekampen

Kokkekampen ble arrangert for fjerde gang i år, og var denne gangen et samarbeid mellom Ungt Entreprenørskap Troms og Finnmark og Ungt Entreprenørskap Nordland.

– For reiselivsnæringen er det helt avgjørende at flere unge får øynene opp for de store mulighetene som kokkeyrket kan gi. Det er flott å se at næringen velvillig stiller opp for ungdommene, og at vi sammen kan skape denne type arena for både elever i videregående som er klare til å ta steget ut som lærling, men også for elever på ungdomsskolen som skal ta et valg for utdanningsprogram i nær fremtid, sier Torun Antonia Hansen, fagansvarlig i Ungt Entreprenørskap Nordland.

Den første Kokkekampen ble arrangert i 2018. Ungt Entreprenørskap beskriver konkurransen som et "viktig prosjekt for kommende kokkespirer i landsdelen vår. Viktig for elever på ungdomsskolen som er i ferd med å ta sitt utdanningsvalg og viktig for å inspirere videregående elever til å ta steget og bli lærling innenfor bransjen."