Gå til sidens hovedinnhold

Kvæfjord: – Hva skjer med jordbruket vårt?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kvæfjord Arbeiderparti har på sitt styremøte 16. juni 2021 drøftet jordbruksoppgjøret som stortingsflertallet med stemmene fra Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og Fremskrittspartiet nylig har vedtatt. Styret vil uttale følgende:

Jordbruksnæringa er den største private næringa i Kvæfjord kommune. Derfor påvirker jordbruksoppgjøret kommunen i betydelig grad og derfor er Kvæfjord Arbeiderparti svært opptatt av utviklingen i denne viktige næringa.

Når næringa selv mener at det er behov for en ramme på vel to milliarder kroner og regjeringa kommer med et tilbud som er under det halve så nøler vi ikke med å kalle dette for et skambud. Når landbrukets organisasjoner jobber seriøst med å dokumentere sine krav så er det forståelig at de ikke vil forhandle med en regjering som har så liten forståelse for næringas behov.

Vårt styre er bekymret for det faktum at bøndenes inntekter stadig sakker akterut og at effektivitetskravene stadig blir sterkere. Det sier seg selv at dette er noe som raskt kan påvirke bøndenes drift både når det gjelder dyrevelferd og miljø. Ikke minst kan det føre til øket import av landbruksprodukter som er produsert under helt andre forhold enn her i Norge.

Kvæfjord Arbeiderparti mener at det er på tide å løfte bøndenes inntekter kraftig dersom matproduksjonen og arbeidsplassene i norsk jordbruk skal kunne reddes. Det er mye som nå står på spill.

Alle som bor i landbruksbygdene kan med selvsyn se hvor tøff arbeidsdagen er for bøndene og hvor stort arbeidspress og ansvar de har for å kunne ha en forsvarlig drift.

Uttalelsen ble enstemmig vedtatt og sendes til:
Regjeringen, Kvæfjord kommunestyre, Arbeiderpartiet, Arbeiderpartiet stortingsgruppe, Troms Arbeiderparti og Pressen

Les også

Bøndene med gaver til politikerne, se hva som er inni eskene