Gå til sidens hovedinnhold

Laksefly på Evenes: Brøt alle rekorder

Qatar Airways er et av verdens største flyselskap, og er kjent for sine luksuriøse fly og lounger. Tirsdag slo Qatars cargofly ny rekord på Evenes

I disse dager flyr ikke Qatar så mange passasjerer som de pleier. Faktisk er det mest laks det går i, i hvert fall fra Evenes. Tirsdag annonserte de at de hadde slått ny lakserekord. Ifølge en Twittermelding skrev Qatar Cargo:

"Fresh catch, from Harstad-Narvik Airport to the world. We broke all records and carried 68,944 kg of salmon on our B777 passenger freighter recently. Kudos to our teams who helped achieve this milestone record."

Qatar skriver altså at lasten «brøt alle rekorder» da de mandag hentet fiskelasten ved Harstad/Narvik lufthavn, Evenes.

Qatar begynte fraktflyvningene fra Harstad med sine 777–300-fly i desember i fjor, med tre ukentlige flyvninger ut av Nord-Norge, skriver E24.

Forsendelsene går via Doha til hovedmarkedene i Afrika, Asia og Midtøsten, og består i hovedsak av sjømat og laks. I forbindelse med oppstarten i desember skrev flyselskapet i en pressemelding at Norden er et viktig marked for dem.

«Dagens nordiske nettverk omfatter Oslo, Stockholm, Helsinki og København med en total ukentlig lastekapasitet på over 2000 tonn. Sjømat står for mesteparten av eksporten», het det i meldingen.

Ifølge bransjenettstedet Cargo Newswire kunngjorde Saudia Cargo den forrige rekorden i april i fjor. Da fraktet det saudiske 65,3 tonn kjøtt og grønnsaker i en Boeing 777 fra Pakistan til Saudi-Arabia, skriver E24.

Hangar.no omtalte lakserekorden tidligere tirsdag

Qatar Airways har tre avganger i uka med faste flyvninger mellom Evenes og hovedstaden i Qatar, Doha. Nordnorsk oppdrettslaks blir de eneste passasjerene om bord.

– Vi er veldig, veldig fornøyde. Dette gir arbeidsplasser fra dag én, og representerer et betydelig potensial både for havbruksaktørene og lokalsamfunnene våre, sa Stig Winther, daglig leder i Perishable Center Nord til Fremover i desember.

Selskapet han leder er etablert av flere av regionens havbruksaktører nettopp med det formålet å få på plass flyfrakt av produkter fra sjømatnæringen ut fra Evenes. Asia og Nord-Amerika er de primære målene, og nå er altså det første målet om Asia nådd.

I flere måneder har Winther og Perishable Center Nord vært i dialog med en rekke flyselskaper om å få i stand flyfrakt fra Evenes. Qatar Airways er det første som har gått i gang. Flere kan komme etter.

– Interessen for å fly på Evenes er stor. Utfordringen vår har vært å få på plass fraktpriser som gjør dette lønnsomt for oss. Dette har vi fått til med Qatar.

27. januar kunne Winther glise enda bredere.

Ulikt de flyene som jevnlig har forlatt fra Evenes den siste drøye måneden, har Dreamlineren til Virgin Atlantic Airlines en helt annen destinasjon. Flyet skal til London med 45 tonn sjømat.

Der blir lasten distribuert videre på andre avganger; til New York, Chicago, Los Angeles og Boston, for å nevne noen destinasjoner.

– Nå er vi i gang med å levere til det nordamerikanske markedet. Det har hele tiden vært målet at vi skulle få dette til, men at det har kommet i stand så kjapt som dette tar vi som en skikkelig bonus. At dette skjer nå skyldes suksessen med de flyvingene vi har hatt til Asia, sa Winter til iHarstad.

Han forteller at det er flere flyselskap som med interesse har fulgt med på det samarbeidet Perishable Center Nord har med Qatar Airways, og har sett på muligheten for å fly vestover.

Først ut til å plukke opp hansken ble altså Virgin Atlantic som i dette tilfellet samarbeider med logistikkaktøren Kuhne & Nagel som er den som formelt disponerer lastekapasiteten på flyet.

Et fullastet Boeing 777 fra Qatar Airways på Harstad/Narvik lufthavn Evenes mandag.

vis merQatar Airways

Også Virgin Atlantic har sett mulighetene i frakt mens passasjerene uteblir som følge av coronapandemien.

KILDE: Qatar Airways / Twitter

Les også

Her sirkler Wizz Air over Rolla. Kom seg ikke ned på Evenes