For å muntre opp og skape glede har Harstad brann og redning invitert voksenopplæringa i Harstad til besøk torsdag. Varm gløgg, vafler, brunost, kaffe og rømme. Just Børre Glomsås og de ansatte har fra før av besøkt ukrainerne som har kommet til Harstad for å snakke om brannsikkerhet. Nå handler det bare om kos.

En av dem som får både is og brannhjelm i tillegg til alt det andre er fireåringen som holder seg tett til mamma Lena (38). De kom til Norge i September. I november kom de til Harstad.

– Det skal bli enda mørkere. Den mørkeste dagen er 21. desember, sier Lena når vi snakker om været.

Men været er på langt nær det som tynger mest.

– Jeg vet ikke når vi kan dra tilbake. Alt er rart for meg. Folk, stedet og tradisjonene. Men kanskje vil vi bli vant til det i framtiden.

Takknemlig

Hjemme i Kharkov har huset brent ned.

– Familien ønsket at vi skulle dra ut av landet. Det er veldig trist. Det er en tragedie. Jeg savner dem, sier Lena som er utdannet lærer. I Ukraina er blant annet hennes bror og foreldre.

Mens brannmannskapene i Ukraina står parat til å rykke ut for å bistå etter angrep med raketter og selvmordsdroner, jobber de ellers som i Harstad, forteller flyktningene.

De følger godt med på rundturen gjennom stasjonen. Ikke alle forstår alt som sies, og med jevne mellomrom oversettes det effektivt innad i gruppa.

Etter en tur i liften med de som vil det, går turen opp i overetasjen for tidligere nevnte mat og drikke.

Vil jobbe i Harstad

Flere av flyktningene sier at de ønsker å komme seg i arbeid. Det gjelder også Lena. Først vil hun lære norsk. Etter bare et par måneder i Norge kan hun både forstå og svare imponerende mye av språket. Det samme gjelder mange av de andre ukrainerne som er på besøk denne dagen.

Just Børre Glomsås sier at dette er en fin tid å invitere flyktningene.

– Det kan være greit med et avbrekk i den verste mørketiden.

Lena bekrefter det.

– Vi er svært takknemlige for at dere er så sjenerøse her i Norge.