Gå til sidens hovedinnhold

Like rettigheter, du liksom: Det er en myte at butikktyvene er unge jenter

12 år gamle Felin Benoni Gürgens-Gjærum har fått nok av forskjellsbehandlingen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når jeg søker på menneskerettigheter så er det første som kommer opp på FN sine nettsider dette: “Menneskerettigheter er rettigheter alle mennesker har, uavhengig av kjønn, alder, legning, livssyn, nasjonalitet eller hvor i verden de bor.”

Men likevel så er det sånn at når vi “barn” eller “ungdommer” kommer inn på butikken Exstra på Sama blir vi bedt om å legge ryggsekker og bagger i gangen. Men når vi så spør vi om alle må legge bagger der, så ser vi oss litt rundt og ser at de fleste voksne har både ryggsekker, bagger og vesker på seg. Men da sier en ansatt i butikken: “De er voksne” (og derfor slipper de). Og hun sier at hun ikke orker å diskutere dette. Så det er altså bare vi “ungdommer” som må legge fra oss baggen.

Og da begynner jeg å tenke på at hvis det er sånn at man skal ha de samme rettighetene uansett alder, så har jo også vi “ungdommer” rett til å ha en ryggsekk på ryggen. Og den menneskerettigheten jeg snakker om her er at alle skal bli behandlet likt. Å diskriminere folk på grunn av alder er faktisk ikke lov og det kalles “alderisme”. Og alderisme er altså diskriminering av, og fordommer mot, en aldersgruppe. Som i denne saken handler om at de tenker at alle ungdommer stjeler.

Det henger også lapper med begrensninger på hvor mange ungdom som får være i Extra-butikken av gangen, men ikke hvor mange voksne som får være i butikken av gangen, jeg undres over om ikke dette er Grunnlovsstridig?

Jeg lurer på om det er bare ungdom som stjeler eller om det også er sånn at voksne damer og menn stjeler? Hvis man har erfaring med at ungdom stjeler er det kanskje bedre å ta det opp med ungdomsskolen istedenfor å nekte alle barn og ungdom å ha på ryggsekken sin?

Og det er ikke hvor som helst vi blir bedt om å legge baggene våre. Det er i inngangen ved handlevognene, hvor alle bare kan sprade inn og ta de baggen de vil ha og kjøre avgårde. Hvis det blir sånn at ALLE må legge bagger fra seg før de går inn, da burde kanskje Exstra på Sama vurdere å investere pengene sine på noen skap med lås som man kan legge baggene i.

Skjønner jo hva de tenker med stjeling og alt sånt, men ifølge Statistisk sentralbyrå er det sånn her: “Det er en myte at den typiske butikktyv er en 13 år gammel jente som stjeler klær eller CD'er. Av de drøyt 6000 personene som ble siktet for naskeri i fjor, var nesten 4000 over 18 år”.

Hvis vi velger å stole på denne informasjonen, som kanskje er lurt, da burde også voksne la ryggsekker, bagger og vesker bli igjen i gangen. Fordi det er viktig å huske på at det var en voksen mann som sprengte regjeringskvartalet og ikke en 13 år gammel jente.

Les også

Opplevde ekstremt mye nasking før sommerferien: – Ungdom stjal hver eneste dag