(Fremover) Hjemløse katter Narvik er en lokal organisasjon som jobber med hjemløse katter. Etter at det ble kjent at noen har druknet en katt i et vann på Bjørnfjell har engasjementet vært stort hos dem.

Druknet i bur

Lørdag ettermiddag oppdaget noen sportsfiskere en søppelsekk på et vann ved Bjørnfjell. Etter å ha fjernet et belte og steinen som var surret rundt søppelsekken fikk de seg et grufullt syn. Innlåst i et bur lå nemlig en død katt

.

– Da ringte de med en gang til politiet, som ankom stedet raskt. Tipserne ringte også til oss, sier styreleder i Dyrebeskyttelsen Harstad Rita Øien til iHarstad.

Politibetjent ved dyrevelferdskriminalitet hos politiet i Nordland, Stine Marie Brox Gundersen, fortalte at de har vært på stedet og at det er opprettet sak.

Hun har tidligere uttalt til Fremover at måten katten er avlivet på virker å være et grovt brudd på dyrevelferdsloven.

– Folk er virkelig sinte. Vi har fått mange henvendelser fra folk som lurer på hvem dette kan være og som vil hjelpe til med å løse saken, forteller Hilde Frostad, som er en av ildsjelene bak Hjemløse katter Narvik.

Tett dialog med politiet

Organisasjonen har tett dialog med politiet.

– Vi snakket med politiet og fikk grønt lys for å gå ut og love dusør til den første som kom med tips som fører til at saken oppklares og den skyldige blir tatt. Det har skapt et voldsomt engasjement, og flere privatpersoner har gått inn og sagt at de vil øke dusøren, så akkurat nå (onsdag klokken 19, red anm.) er dusøren oppe i 9.300 kroner, forteller Frostad.

– Vi har bedt folk som kan vite noe om saken å komme til oss, enten åpent, eller anonymt. Det er mange ting som kan avsløre hvem som har drept katten. Alt fra buret som er brukt, beltet som var rundt, eller andre ting folk har observert. Vi har full taushetsplikt og alle tipsene blir sendt til politiet. Nå håper vi bare at dusøren skal bidra til å løse saken, sier hun.

Gode tips

Frostad og hennes kolleger i Hjemløse katter Narvik har allerede fått inn flere tips.

– Hva går tipsene dere har fått ut på?

– Det kan jeg ikke uttale meg om. Saken er under etterforskning hos politiet. De håndterer tipsene og gjør en videre vurdering, sier Frostad, som kan avsløre at det er kommet inn flere gode tips.

– Spesielt ett av tipsene ser veldig interessant ut, men vi trenger fortsatt mange tips for å sikre at saken løses, sier Hilde Frostad.

– Vi vil ha så mange tips som mulig.

Sint

Denne saken har virkelig berørt Hilde Frostad og veldig mange andre.

– Vi ser svært alvorlig på dette. Det er en veldig viktig sak å oppklare. Dusørinnlegget vårt har blitt lest av mange, mange tusen og folk er både sinte og fortvilet, sier hun.

– Hvis den skyldige blir tatt, så håper jeg virkelig ikke navnet blir offentlig. Da tror jeg den skyldige må flytte fra plassen han eller hun bor på. Det at noen kan gjøre slikt mot et levende vesen er ubegripelig. Dette er en veldig stygg sak og folk er veldig sinte, fortsetter hun.

Skulle saken oppklares er Frostad og kollegene i Hjemløse katter Narvik mer enn glad for å kunne betale ut dusøren.

– Ja, det gjør vi med glede. Mer enn gjerne. Som sagt får politiet alle tipsene som kommer inn til oss. Det vil også være politiet som avgjør hvilket eventuelt tips som fører til oppklaring og dermed om noen skal få dusøren.

Streng straff

Stine Marie Brox Gundersen i politiet fortalte Fremover at måten katten er avlivet på virker å være et grovt brudd på dyrevelferdsloven. Straffen for slik dyremishandling er streng.

– Det ansees som mishandling av dyr og dyret utsettes for lidelser ved en slik hendelse, sier Brox Gundersen til Fremover.

Strafferammen for forsettlig eller grovt uaktsom overtredelse av bestemmelsene kan straffes med bøter eller fengsel inntil 1 år. Grov overtredelse kan straffes med fengsel inntil 3 år.

Ifølge §12 i Lov om dyrevelferd skal avlivning av dyr og håndtering i forbindelse med avlivning skje på dyrevelferdsmessig forsvarlig måte.

«Dyr som eies eller på annen måte holdes i menneskelig varetekt, skal bedøves før avliving. Bedøvingsmetoden skal gi bevissthetstap, og dyret skal være bevisstløst fra før avlivingen påbegynnes og til døden inntrer. Krav om bedøving før avliving gjelder ikke hvis dyret avlives med en metode som gir umiddelbart bevissthetstap. Etter at avliving er utført, skal det påses at dyret er dødt»