Nylig var det den Internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner. Et meget viktig tema som jeg vil prøve å komme med en litt annen vinkling på. Jeg er ikke kvinne, ikke er jeg mann heller, men det er ikke min plass å snakke for ofrene her.

Det er nok av statistikk om emnet så jeg vil hoppe over den siden jeg føler at det er ikke behov for at jeg skal gjenta det som folk sikkert allerede vet. Nei det jeg vil sette fram i søkelyset er menns rolle i denne problematikken.

Med det mener jeg ikke de mennene som begår overgrep eller utsetter kvinner vold, la oss ignorere de for øyeblikket å fokusere på de som ofte blir nevnt når kjønnsproblematikk blir tatt opp. "Ikke alle menn gjør slikt", så la oss snakke om de som ikke gjør disse tingene her.

Gutta må bli flinkere til å si ifra til hverandre. Om vi noensinne skal komme oss noen vei med disse problemene er det ikke bare nok at ofrene kommer fram og at vi har et rettssystem som tar deres problemer alvorlig. Menn må være villige til å rydde opp i interne problemer.

Fordi det er ikke slik at de som driver med vold mot kvinner eller lignende ikke kommer med tegn. Jeg har selv hatt flere guttevenner og gutta vet hvem blant dem som har problematiske holdninger. Men disse problem tilfellene blir ofte ignorert eller blir unnskyldt til side, "han bare kødder", eller, "han er en god fyr egentlig men han bare har litt problemer."

Og når ting skjer med disse guttenes nære og kjære er reaksjonen ofte den samme. "Jeg skal drepe/banke opp han som slo søstra/moren/dattera mi." Menn er mye mer villig til å hevne et overgrep enn å stoppe et, og så lenge det er tilfellet vil vi ikke kunne løse dette samfunnsproblemet.

Man må snakke mer med gutta og drive med holdningsarbeid. Det ansvaret har vi alle men spesielt gutta må fikse guttas problemer på denne fronten. Når man hører en kompis betegne kvinner generelt som horer eller noe lignende, når man ser dem være for pågående når man er ute på byen, når man hører fra de som har vært sammen med dem at de har gjort ting som ikke er greit. Da må man si ifra, man må være villig til å ta opp disse ubehagelige tingene og vise hva som er greit og hva som er uakseptabelt.