Gå til sidens hovedinnhold

Mange tusen har utsatt og utsatt: – Kreftsjansen reduseres med opptil 80 prosent

Sjøkanten Legesenter ønsker å støtte Kreftforeningens kampanje mot livmorhalskreft, også i år.

Kreftforeningens kampanje #sjekkdeg har som mål å forebygge livmorhalskreft, og har siden 2015 hatt en årlig markering i september. På grunn av korona har tusenvis av kvinner utsatt livmorhalsprøven i år. Det var faktisk hele 55.000 færre kvinner som har tatt livmorhalsprøven enn forventet i fjor.

I Harstad holder derfor Sjøkanten legesenter kveldsåpent to dager i september. Alle kvinner mellom 25 og 69 år som ikke har testet seg de siste tre årene er velkommen innom for en sjekk.

– Vi tilbyr celleprøvetaking torsdag 23. september og onsdag 29. september fra klokken 17-19. Dette for at vi håper å få testet så mange som mulig, forteller fastlege Florian Praël.

Man trenger ikke ha sin fastlege på Sjøkanten legesenter for å komme.

Les også

Får flere turnusleger til Harstad: – Håper at det vil hjelpe på fastlegekrisen

Nyttig kampanje

Kampenjens budskap er enkelt: ring fastlegen, ta livmorhalsprøve, unngå livmorhalskreft.

– Målet med #sjekkdeg-kampanjen er å få flere kvinner med i Livmorhalsprogrammet. Antall kvinner som tar livmorhalsprøve har økt siden kampanjen startet i 2015, og mange har unngått å få livmorhalskreft. Dette viser at innsatsen nytter, men årets kampanje er viktigere enn noen gang, skriver Kreftforeningen.

– Før pandemien deltok 7 av 10 kvinner i Livmorhalsprogrammet. Ifølge et grovt estimat fra Kreftregisteret var det rundt 55 000 færre enn forventet som tok livmorhalsprøve i 2020.

Reduserer risikoen betraktelig

Ved å sjekke seg jevnlig kan risikoen for livmorhalskreft reduseres med opptil 80 prosent, ifølge Kreftforeningen.

– 300 norske kvinner får livmorhalskreft årlig. Mellom 70 og 90 dør. Livmorhalskreft er derfor en svært alvorlig sykdom dersom den får utvikle seg. Det er ikke ofte vi kan si at vi kan unngå å få kreft, men når det gjelder livmorhalskreft så kan vi i stor grad det. Det som er unikt med denne kreftformen er at vi kan oppdage alvorlige celleforandringer før det utvikler seg til kreft. Med en enkel livmorhalsprøve.

Nå håper Sjøkantens Florian Praël at flere legesentre blir med på kampanjen

– Vi har informert våre kolleger på Harstads legekontorer og venter på en tilbakemelding om noen ønsker å slutte seg til aksjonen.

Les også

Testen kan ha reddet Tonjes (27) liv – nå blir den innført for alle kvinner over 34 år

Les også

Thomas leder Sjøkanten legesenter: – Jeg trives i jobben og ønsker å fortsette, men vi sliter