Gå til sidens hovedinnhold

Maria Serafia (38) er tilbake, men uten politiske ambisjoner: – Savnet etter barna var det vanskeligste

Maria Serafia Fjellstad gjorde alt hun kunne for å komme så raskt som mulig tilbake til familien i Harstad. Hun overlater gjerne det politiske rampelyset til noen andre.

Som varaordfører, konstituert overlege, trebarnsmor og med styreverv var det mildt sagt travle dager for Maria Serafia Fjellstad fram til høsten 2019. Da valgte hun å forlate hjembyen og rampelyset til fordel for hennes andre spesialisering som lege, og hun har de siste 18 månedene jobbet ved UNN Tromsø.

Rampelyset har hun sluppet unna, men har fortsatt jobbet minst like hardt.

Hverdagen har det siste halvannet året har bare gått med til å jobbe, sier Maria som ikke tok med seg familien til Tromsø. Nå er hun ikke bare spesialist i indremedisin, men kunne nylig også søke om godkjenning som spesialist i hjertemedisin.

– Jeg har ikke tenkt så mye på å komme hjem klokken 16 for å si det sånn. Jeg har stått på for å komme så raskt som mulig tilbake til barna på 4, 9 og 12 år.

Yngstejenta har fått se mer til mamma enn de andre siden hun har vært mye i Tromsø sammen med bestemor.

Mange turer fram og tilbake

I Tromsø har hun jogget fra UNN til Prostneset før hver bidige hurtigbåttur til Harstad. Dem har det blitt mange av.

Til sammen har hun løpt 260 kilometer med pendlersekken på ryggen og brukt 14 døgn (336 timer) på hurtigbåten

Verst å være uten barna

Maria sier at hun og ektemann Martin Kaarby har klart seg greit i tiden hun har pendlet mellom Harstad og Tromsø. Det har vært tøffere å savne barna.

– Det har vært grufullt å ikke være hjemme. Nå skal jeg reintegreres i egen familie, så det er greit at jeg har permisjon fra kommunestyret fram til august. Vi trenger litt tid sammen, sier hun.

Nå har Fjellstad fast overlegestilling på UNN Harstad der hun jobber på medisinsk avdeling.

Får skryt fra sjefen

18 måneder på en spesialisering er veldig lavt, sier sjef Gina Marie Johansen på UNN Harstad.

– De fleste bruker i alle fall to år. Maria er et unikum. Vi er utrolig glade for å ha fått henne tilbake. Hun har en kapasitet og kompetanse som er uvurdelig for et lokalsykehus. Det er fantastisk å ha slike ansatte, sier Johansen.

Selv bekrefter Maria at hun alltid har hatt stor arbeidskapasitet.

– Jeg sier ja takk, begge deler. Litt av hemmeligheten er at jeg bare holder på med det jeg liker. Det handler nok også om personlighet. Jeg tror ikke jeg finnes i et lavt tempo.

I spesialiseringen har hun blant annet lært mer om pacemakere, PCI (utblokking) og avansert hjertebehandling.

Da Maria kom tilbake til Harstad forrige helg var det ikke tid til å hvile på laurbærene. Mandagen var det rett på jobb før tre dager på vakt i strekk ventet i helga.

Les også

Harstad må si ja til utvikling, ja til ny kino og nytt bibliotek

Gleder seg til politikken, men ...

38-åringen sier at hun gleder seg til å vende tilbake til kommunestyret i Harstad, men sier at hun ikke tar det som en selvfølge at hun skal være Venstres ansikt utad.

– Jeg ser at Camilla Fors-Falkeng har vokst og funnet en fin rolle i kommunestyret. Det er betryggende og understreker at ingen er uerstattelige. Camilla har tatt en tydelig rolle i sosial- og ruspolitikken. At Even nå er en del av den nasjonale politikken er utrolig bra; Venstres miljøpolitikk er viktig for Norge.

Selv sier Maria at hun ikke har noen politiske ambisjoner på vegne av seg selv.

– Det har jeg aldri hatt. Partiet vil finne ut hvem som kan bekle rollene som trengs, og så tar jeg det derfra. Jeg tenker på hvor jeg trengs mest, og på sykehuset har vi i dag for få overleger på medisinsk avdeling.

Les også

Hjørdis har lært opp "halve" Harstad i pianospill: – For meg handlet det om å få ungdommen til å sette pris på musikk