Gå til sidens hovedinnhold

Marius slår alarm etter ny uro i ungdomsmiljøet: Oppretter natteravngrupper

Marius Bergan sier at det har stor effekt å få voksne ut på stedene ungdommer oppholder seg.

Høsten 2020 var det uro i Harstads ungdomsmiljø. Nasking og planlagte slåsskamper skapte stort engasjement i kommunen.

På det meste var det rundt 100 ungdommer som møttes til slåsskamper som blant annet skulle holdes ved Stangnesbanen og Kanebogen skole.

Nå kan det virke som at strenge koronatiltak og flere stengte tilbud gjør at ungdommen igjen begynner å finne på ulovlige og farlige aktiviteter.

– Vi har sett at har vært forsøk på å få i gang en slåsskamp, men det ble heldigvis ikke noe av. Tyveri på butikker og bruk av alkohol er det fortsatt, forteller Marius Bergan i forebyggende avdeling i politiet i Harstad.

Les også

Øyvind (36) vil bli ny helsesjef i Harstad: – Det skjer mye spennende jeg vil være med på

Ungdommene kjeder seg

Nå har han tatt kontakt med flere miljøer, og resultatet er at det skal opprettes natteravner i tre områder i byen.

– Det er veldig imponerende at når natteravnene får fart i dette mobiliserer de så raskt. Når vi er ute og møter ungdommene er det tydelig at de kjeder seg. Det er lite å gjøre og jeg tror de er slitne av alle tiltakene og nedstenginger, sier Bergan.

Les også

Videoer med slåssing ble delt av flere tusen: – Slutt å følge dem

Har effekt

I slutten av februar var det tilløp til slåsskamp mellom 10-15 ungdommer ved Sjøkanten senter. Flere av disse skal ha vært mindreårige.

Bergan tenker at det at trygge voksenpersoner er ute i Harstad kan gjøre at det blir enklere for ungdommer å stå imot gruppepress.

– Bare det at voksenpersoner møter de unge ute gjør det litt tryggere og har uten tvil effekt. De som har lyst til å finne på noe tar ikke sjanser, sier Bergan som ble nominert til prisen Årets Harstadværing i 2020 for sin innsats for ungdom i Harstad.

Noe politiet har lagt merke til er at det samles ungdommer på Amfi Kanebogen. Bergan oppfordrer foreldre til å ta seg en tur ut og se hva ungene gjør, og spørre seg selv om det er noe de voksne kan gjøre for at de unge kan få trygge arenaer.

Les også

100 ungdommer skulle samles til slagsmål i Harstad: – Er forberedt på at noe kan skje i helga

Les også

Andrea jubler etter revolusjonerende fagprøve: – Krevende, men gøy