– De resterende seks positive er identifisert med hurtigtester og knyttes til en privat sammenkomst i helgen. Det er på det rene at det har vært en massesmittehendelse på denne sammenkomsten, men den opprinnelige smittekilden er ukjent. Det opplyser Jonas Holte, kommuneoverlege i Harstad torsdag kveld.

Det er tilkommet en del nye nærkontakter som følge av disse nye påviste tilfellene.

Onsdag ble det tatt 160 tester på Luftveisklinikken og kommunen har fått svar på alle. Torsdag er det tatt 110 tester på klinikken.

Oppsummert er det i Harstad i dag 34 personer i isolasjon med covid-19 og 129 personer er i smittekarantene.

Grottebadet og Peppes

20. juli ble det også oppdaget at smittede personer har vært i Grottebadet og på Peppes Pizza.

– Dessverre har det vært personer i smitteførende fase på besøk i Harstad torsdag 15. juli. Som en konsekvens at dette anbefaler vi alle som var på Grottebadet i tidsrommet 12:30 til 15:30 den 15. juli, å teste seg. Også de som sto i kø for å komme inn til Grottebadet i dette tidsrommet, bes teste seg. Dette vil omfatte mange hundre personer. Testkapasiteten på Luftveisklinikken økes på onsdag og torsdag for å klare å teste alle. Test bestilles elektronisk via kommunens hjemmesider.

Onsdag meldte kommunen om ingen nye smittetilfeller.

19. juli sa Holte til iHarstad at han frykter at et nytt utbrudd blant unge kan ha startet sist helg. Fellesnevneren for de fleste smittede nå, er at de er unge og ikke er vaksinerte.

Sammenkomster blant ungdom

– Vi fikk en positiv test sist lørdag i aldersgruppen 17-19 år. De som er i denne aldersgruppen og har vært i sammenkomster eller på fest med andre unge den siste tiden, bør være obs på at smitte kan være i ferd med å bli spredd. I anledning smittetilfellet lørdag, smittesporer vi nå flere sammenkomster blant ungdom, uttalte Jonas Holte.

Han advarte samtidig mot å fordømme ungdom for at de er på fest eller sammen med mange andre unge.

Noe av det som gleder Holte aller mest, til tross for situasjonen Harstad er i, er at de unge tar ansvar for å bli vaksinert. Holte gikk selv ut hos iHarstad i vår og anbefalte at russen burde vaksineres før andre aldersgrupper. Det skjedde ikke, men nå er det fart på dosene.

I mai i år ble det vedtatt at aldersgruppa 18-23 år skal dyttes frem i køa. I de såkalte plusskommunene ble denne aldersgruppa vaksinert fort, men ikke i Harstad. Denne uka startet vaksineringen av ungdom. Forhåpentlig har alle 18-23-åringer fått første dose innen skolestart.

Faktisk er det i denne aldersgruppa at flest melder seg til vaksine i Harstad: Hele 93 prosent har bestilt time. Det er et eksempel til etterfølgelse for andre aldersgrupper, hvor vi ser varierende interesse for vaksinering, sier Holte.