– En alvorlig situasjon. 17 nye smittet og vi forventer flere nye positive tester, sier ordfører Kari-Anne Opsal.

– Det er et stort smitteutbrudd, dessverre. Potensialet for videresmitte er stort. Det er alvor nå, sier hun.

Musikkbingo

Kommuneoverlege Jonas Holte sier dette er det fjerde utbruddet som rammer Harstad. Det forrige startet 29. desember.

– Dessverre ser ut som det har slått til, at det er blitt økt smitte på grunn av jule- og nyttårsfeiring. 4. januar ble det tatt prøver, og svarene kom i går kveld og onsdag morgenen. De viser per nå 17 nye positive tilfeller, sier han.

– Det er et bilde som peker mot en massespreder-hendelse på Verftet. Smitten har trolig spredt seg under en musikkbingo 29. desember. Vi har ti positive prøver fra det arrangementet, sier Holte.

Hovedbudskapet er at vi nå er i en alvorlig situasjon. Vi er i starten av et større utbrudd. Smittetrykket er høyt, sier han.

Kommunen ber nå alle som er nærkontakter av de som var på verftet om å dra hjem fra skole, jobb og annet og gå i karantene. De som var på Verftet vil bli kontaktet av kommunen og skal ikke selv ringe pandemitelefonen eller bestille testing. Dette vil kommunen selv ta seg av.

80-90 var på Verftet

Holte sier vi er nødt til å agere. Det er mange nye tilfeller og det tar tid å ringe til alle og drive smittesporing. 80-90 personer har deltatt eller vært på jobb på arrangementet på Verftet. Alle er i karantene, og alle er smitteutsatt. I tillegg kommer alle deres nærkontakter, som kan være flere hundre personer til sammen.

På Verftets Facebook-side 29. desember står det om musikkbingoen: "I kveld er det duket for årets siste musikkbingo! Det blir fult hus med god stemning og masse antibac!"

– Vi oppfordrer at de som var der 29. desember drar hjem hvis de er på jobb eller skole nå. Dere blir kontaktet, alle skal testes. Vi tar kontakt med dere. Det skjer noen timer etter endt arbeidsdag i dag. Vi forventer mange positive prøver i dagene som kommer, sier Holte.

Saken fortsetter under bildet

Påbud om munnbind

Kommunedirektør Hugo Thode Hansen sier barneskoler og barnehager går over på rødt nivå. De blir ikke stengt, men det innføres strengere tiltak enn det har vært til nå.

– Det blir påbud om munnbind på offentlige steder der det ikke kan holdes avstand på én meter. Det er påbud om hjemmekontor der det er mulig. Offentlige steder innendørs blir stengt. Det gjelder for eksempel treningssenter, museer, kino, konserter, bingo, lekeland og svømmehaller. Alle kafeer skal føre gjestelister, sier Hugo Thode Hansen.

Så sent som mandag uttrykte kommuneledelsen at det var kontroll på situasjonen i Harstad. Årsaken var at det ikke var mistanke om skjult smitte. Kommunen kjente smitteveiene og alle nærkontaktene til de smittede. Nå er situasjonen helt annerledes.