Tirsdag oppdaget Unni Kristine Storhaug at to kyr manglet på gården.

– Kyrne går i flokk, og da to manglet begynte gubben å lete. Jeg var i melkinga da jeg fikk en halvpanisk telefon, sier Storhaug.

To dyr lå i myra i Sørvikmarka. Den ene, som veide rundt 300 kilo, fikk de opp selv med hjelp fra naboer. Men kua som var omtrent dobbelt så tung lot seg ikke rikke. Den lå dypt nede i en torvedam, og kunne så vidt puste.

Tilkalte hjelp

Brannvesenet og WS Maskin var blant dem som kom til unnsetning. Først prøvde Harstad brann og redning å få opp dyret, men det var lettere sagt enn gjort.

– Vi brukte ATV med trinser og vaier, men kanten var så høy. Så prøvde vi med to ATV og brannvesenet med sine sterke karer.

Det gikk heller ikke. Først da WS Maskin kom med gravemaskin kom kua opp.

– Han hadde aldri gjort det før, men sa «Jeg har sett det masse på TV». Det gikk aldeles utmerket.

Kua sprellet litt, men ble helt rolig da den ble heist over bakket.

Var preget

Det er uvisst hvor mange timer dyrene var i myra. Den ene kua, som veier rundt 600 kilo, tok mest tid å få opp, men det var den andre som virket mest medtatt etter hendelsen, sier eier Unni Kristine Storhaug.

– Den lå helt stille i 15 minutter. Da jeg sjekket temperaturen, var den lav. Jeg vet ikke om hun blinket en gang. Det var nok nummeret før.

Kua kom seg til slutt. Også det andre dyret som havnet i uføret ble preget av hendelsen.

– Hun stakk av i etterkant. Vi klarte ikke å finne henne, selv etter å ha gått manngard. Hun var nok skremt, men dukket opp igjen til melking senere onsdag kveld, sier Storhaug.

Glad for å hjelpe

Dette er ikke første gang dyr havner i torvdammene i området. Sjefen for Harstad brann og redning, sier at de er glade for å kunne hjelpe.

– Hullene stammer nok fra da de skar torv i området. Hullene er dype, sier Ove Frantzen.

En av brannvesenets mannskaper hadde blant annet som jobb å holde kuas hode over vann. Arbeidet var ikke helt uten risiko.

– Det er tunge dyr, og bare de slenger på hodet kan du bli truffet og skadet.

Harstad brann og redning fokuserer på menneskeliv først, men dyreliv er også viktig.

– Jeg synes kua fortjente bedre enn å ende sine dager i en myrholl.

De to dyrene som havnet i myra denne uken har det nå bra, sier eieren.