Gå til sidens hovedinnhold

Menn i helse: – Det er et stort ønske om en skikkelig mannfolkprat

Til vanlig er vi vant å se Bård Andreassen (55) fra Harstad på jobb under flere av byens store kulturbegivenheter. Nå har pandemien ført han i en helt annen retning.

Bård har i en årrekke jobbet som scenemester, produsent og produksjonsleder for blant annet Harstad Kulturhus, Festspillene i Nord-Norge og Bakgården, bare for å nevne noe.

Nå tar han oss i mot på Bergseng Bo- og servicesenter i hvit uniform. Han ønsker oss velkommen til sin nye arbeidsplass, og sin nye karriere i helsevesenet.

Menn i helse

Da pandemien traff landet var kultur en av de bransjene som ble hardest rammet. Bård havnet raskt i arbeidsledighetskøen hos Nav. Et tips fra veilederen hans skulle endre alt.

– Hun nevnte et prosjekt hvor menn som var registrerte hos Nav kunne få utdanning i helsevesenet. Jeg trengte ikke lang betenkningstid før jeg søkte, sier han.

Prosjektet Bård snakker om kalles «Menn i helse.» Det er et komprimert utdanningsløp frem til fagbrev som helsefagarbeider. Deltakerne får tittelen helserekrutt. Prosjektet er for arbeidssøkende menn mellom 25-55 år som er registrert hos Nav.

Les også

Bård hopper av kulturbransjen mens alt raser: – Ja, jeg er mann nok til å velge helsevesenet

Mannfolkprat

Til høsten starter Bård på teoribiten. Da vil hverdagen være halvt om halvt teori og praksis. Rekruttene blir som en egen klasse å regne, men hver elev får tilpasset opplegg beroende på eventuell tidligere erfaring eller behov for ekstra undervisning.

Om to år går de opp til fagprøve og kan forhåpentligvis smykke seg med tittelen ferdigutdanna helsefagarbeidere, sier avdelingsleder ved Bergseng bo- og servicesenter, Inger Reppen. Reppen leder en stab med kun én mannlig fast ansatt. Det er vernepleier Daniel Ditlefsen Løvseth. Reppen er storfornøyd med å få flere menn inn i kollegiet.

– Menn er menn, og for våre mannlige beboere er det et stort ønske med skikkelig mannfolkprat, så dette er veldig velkommen, sier hun.

Ditlefsen Løvseth er veilederen til Bård gjennom prosjektet og sier seg helt enig med avdelingslederen.

– Vi merker på hele beboergruppa at det skjer noe når det kommer nye menn inn. Dette er fortsatt et veldig kvinnedominert yrke, så slike tiltak som Menn i Helse er veldig sunt. Både for beboerne og får arbeidsmiljøet, sier han.

Sammenligner karrierene

Bård Andreassen er inne i sin tredje hele arbeidsdag ved Bergseng bo- og servicesenter når iHarstad møter han. Dette etter nesten et helt år hjemme uten jobb. Han kunne ikke vært mer fornøyd med den nye tilværelsen.

– Først og fremst er det veldig deilig å føle seg nyttig etter å ha slitt sofaen hjemme så lenge. Jeg la til meg flere forferdelige uvaner. Blant annet ble jeg voldsomt bundet til mobiltelefonen. Her legger jeg fra meg telefonen idet jeg starter på jobb og får fokusere på menneskene. I tillegg til å ha startet i et flott yrke får jeg meg en sårt trengt digital detox, sier han. For mange vil det høres ut som et stort sprang å gå bra kulturbransjen til helsesektoren. Bård er mer opptatt av likheten mellom bransjene. Og de finner mener han er mange.

– I begge bransjene jobber man etter sjekklister. Hver gang jeg entrer en beboers rom må det enkelte menneskets behov og planer tas hensyn til. Det er litt på samme måte som når store stjerner gjester kulturhuset. De har også en smørbrødliste du må følge, men du må også følge opp artistene om de har det bra, om de har det de trenger og at all teknikk rundt de funker. Dette er bare en annen type raider. Hver beboer og hver artist har sine behov, og alle må håndteres indviduelt, forteller han.

Les også

Håkon ble plutselig realitystjerne i Korea: – Der er Norge et eventyrland

Livserfaring

Bård er enig i at kjønnsbalanse er viktig på enhver arbeidsplass. Han mimrer tilbake til enkelte år under Festspillene i Nord-Norge hvor datidenes direktør hadde stort fokus på akkurat dette. En annen ting han merker er at flere av beboerne liker å snakke med noen med livserfaring.

– Dette yrket er jo langt mer enn bare pleie. Det handler mye om å bygge relasjoner. Jeg har nok en fordel ved å være en bygutt fra Seljestad med en del levd liv bak meg. Enkelte av beboerne kjenner til både foreldrene og besteforeldrene mine og vi har mye lokalt å prate om, forteller han.

Nå ser han frem til å sette seg på skolebenken igjen til høsten.

– Vi har fått beskjed om at dette løpet ikke er noen søndagstur, men det er jeg veldig motivert for. Jo mer jeg jobber her, desto mer skjønner jeg det er å lære. Det blir veldig stas å kunne kombinere teori og praksis.

Han føler seg takknemlig for muligheten til å bytte karriere i voksen alder.

– En sjef jeg hadde i mine yngre dager pleide å si: «Den dagen du trur du er utlært, da er du ferdig.» Det føler jeg gjelder for livet også. Vi er aldri ferdige, og godt er det, avslutter han.

Les også

Med Sheredan får Amanda noe hun ikke får andre steder: – Det var kjærlighet ved første blikk

12 helserekrutter

Avdelingsleder Inger Reppen forklarer nærmere om løpet Bård har startet på:

– Nå i første runde skal han ha praksis hos oss i tre måneder frem til sommerferien. Da har de hatt god tid på å finne ut om det er noe de vil fortsette med. Og så er vi forpliktet til å gi han sommerjobb som ferievikar for å få mer praksis, sier hun. Utdanningsløpet er et samarbeid mellom kommune, Nav, fylkeskommune, KS og Helsedirektoratet. Menn i helse er av Regjeringen ansett som en av de mest vellykkede satsningene på rekruttering av menn til helsesektoren. Siden prosjektet ble startet for 10 år siden har over 400 helserekrutter tatt fagbrev.

Nå har prosjektet nådd Troms og Finnmark. Fylket starter nå opplæringen av sitt første kull rekrutter.

Harstad har til sammen 12 helserekrutter som starter løpet våren 2021.

Les også

Kim har omfavnet friluftslivet: – Noen ganger er det fint å være alene

Les også

Line (33) ble plutselig sittende alene, med små barn og en ubegripelig sorg: – Vennene mine bar meg fram