Gå til sidens hovedinnhold

Mildværet kommer: NVE sender ut flomvarsel

Det ventes mye nedbør i løpet av de neste dagene. Det har fått NVE til å sende ut flere varsel i Sør-Troms og Nordland.

Fra tirsdag ettermiddag og ut over uka blir det betraktelig varmere. Onsdag er det også meldt mye nedbør. I Harstad ventes temperaturer på sju varmegrader på det meste.

I Evenes er det ventet enda mer regn, og meteorologene har derfor sendt ut farevarsel om flom, jordskredfare og islagte veier. I Tjeldsund gjelder det samme, men det er ikke varslet flom.

På sine hjemmesider melder NVE om at vannføringen ventes å øke flere steder på grunn av mye nedbør. Dette kan føre til lokale oversvømmelser der det er mye is i vassdragene og redusert dreneringi bakken på grunn av

Rens stikkrenner

Økt vannføring kan føre til isgang med påfølgende fare for lokale oversvømmelser, melder NVE, som også kommer med følgende råd for å unngå skader:

– Rens stikkrenner, kummer og andre vannveier for snø/is, jord og grus, kvist og løv, slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner, er beskjeden, skriver Fremover.

Les mer

Været som kommer kan minne om skikkelig høstvær: – Beredskapstiltakene er klare

Det er også sendt ut gult farevarsel for sørpeskred.

«Det ventes noen sørpeskredhendelser. Enkelte store hendelser kan forekomme. Utsatte bane- og vegstrekninger kan bli stengt. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 50 cm snø. Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred. Relativt høye temperaturer kan føre til stor snøsmelting. Det ventes mye nedbør, som regn under ca. 800 moh. Mildværet vil treffe først i sør og deretter bre seg nordover».

Økt snøskredfare

Varsom.no melder om at snøskredfaren vil øke til faregrad tre, som vil si oransje nivå, fra onsdag ettermiddag.

«Generelt ustabile forhold. Naturlig utløste våte snøskred ventes under mildværsgrensa, det vil si så langt opp i fjellet det er plussgrader, mens i høyden må man unngå ferske og ustabile fokksnøflak», er beskrivelsen på varsom.no.