Harstad kommune minner nå om at alle husstander bør ha et beredskapslager hjemme. I tilfelle sabotasje, terror, krigshandlinger og andre alvorlige hendelser.

Jeg skvatt da meldinga tikket inn i dag. Måtte oppdatere meg på koronasituasjonen og sånn. Vi skal ikke lenger tilbake enn til tirsdag, da politiet i Norge bevæpnet seg i tilfelle terror. Og husker dere da korona brøt ut i 2020? Da ble det fritt både for hermetikk, knekkebrød og gjær på Rema og Kiwi. Hyllene var ribbet.

Lange strømbrudd mens nordvesten herjer her nord er ingen spøk. Sist jeg fikk påminnelsen om beredskap og prepping var da iHarstad hadde et intervju med Michel, som venter at samfunnet vil kollapse. Ordet prepping kommer fra det engelske ordet prepared eller preparedness. Michel hadde også kjøpt inn pil og bue. Han hadde en hule på hemmelig sted to meter under bakken med mat og utstyr - og til og med to sykler som framkomstmiddel til siste destinasjon.

GHB må forresten ikke forveksles med det narkotiske stoffet. Det nytter mest sannsynlig ikke å ruse seg hvis krisen inntreffer. Nei, det er en Get Home Bag vi snakker om, en sekk som har ting man trenger for å overleve 1 til 3 dager.

Fra Michels anbefalte liste droppet jeg vakuumpakket undertøy og nødsignal-fløyte, men jeg kjøpte inn mange pakker knekkebrød, jod-tabletter, flere bokser Trondhjems sodd og Spaghetti à la Capri. Salt kjeks, nøtteblanding og sjokolade var på tilbud på Obs, så det hamstret jeg. Men så var det vannet. Det anbefales 9 liter per person. Med seks i familien blir det 54 liter. Det kan ikke stå i uteboden i tilfelle frost, og kjelleren var allerede full av fiskeutstyr og soveposer.

Les også

Skal vi ta på oss munnbindet i Harstad nå?

Småpenger har jeg i et glass, masse kronestykker og noen svenske tikroner. Jeg har også fem liter bensin i en kanne etter fjorårets snøscootersesong. Ok. Tida gikk, og lageret besto. Helt til vi fikk lyst på salt kjeks til rødvinen den fredagen. Mandag var vi fri for brød. Da hentet jeg knekkebrødet. Sjokolade spises alltid når fristelsen blir for stor, ikke minst når kjelleren er full av det. Sånn er det bare. Ja, torsdag hadde vi glemt å kjøpe middag. Men vi hadde både sodd og spaghetti på lur. Så nå er lageret tomt. Jeg sa hjemme at hvis det blir krise, kan jeg gå på jakt. Men to ryper i løpet av en hel jaktsesong blir for skralt i tilfelle krig, sa de.

Nå er det på han igjen. Handle inn nye nødrasjoner siden kommunen har sagt det. Det er dog ikke bare å handle inn. En ekte prepper lager sin egen mat, suger ut lufta i egne matposer, og skaffer seg alt nødvendig utstyr. Dessuten er verden i utvikling. Nye krisesituasjoner kan oppstå. Da må lageret oppdateres. Heldigvis er Putin ganske rolig nå, og Trump er parkert. Jeg er verken en god kokk eller en tidligere forsvarsmann som har kontroll på utstyret. Så det blir tøft.

Men jeg skal sette av en dag til innkjøp. Det er tross alt en viktig påminnelse. Må bare rydde boden først.