Gå til sidens hovedinnhold

Mindreårig dømt for å stjele 17 flasker brennevin og oppbevaring av ammunisjon

Den tiltalte erkjente straffskyld for alle punkter - utenom ett.

En mindreårig gutt, nå bosatt i en annen del av landet, er i Trondenes tingrett dømt for brudd på straffeloven, dyrevelferdsloven, våpenloven og politiloven.

En sen kveld i mars 2020 har han forklart at han brøt seg inn på et verksted i Harstad-regionen og tok alkohol for å drikke det. Ifølge tiltalen skal det være snakk om 17 flasker brennevin, 6 bokser øl og 4 shotteglass. Tiltalte har erkjent straffskyld for forholdet.

Noen måneder senere skal gutten ha brutt seg inn i en matbutikk i Vågan kommune der det også ble stjålet alkohol, eller medvirket til dette. Tiltalte har erkjent straffskyld for lovbruddet, men sier i sin forklaring at han ikke husker hva som skjedde da han hadde drukket mye alkohol.

Et vitne har forklart i retten at hen så 3-4 ungdommer som tok seg inn i matbutikken. Da politiet i Vågan traff på den tiltalte skal han ha hatt skader på hånden.

Les også

Se alle manglene ved huset: Boligselger må betale 1,4 millioner

Fant patroner

Ifølge tiltalebeslutningen var gutten tiltalt for å ha forbrutt seg på dyrevelferdsloven ved at han skal ha kastet stein og/eller pinner mot krykkjereir, eller medvirket til dette. Tiltalte erkjenner ikke straff, og ifølge en vitneforklaring var det to personer tilstede på det aktuelle tidspunktet, men ingen av dem var den tiltalte. Retten frifinner gutten på dette punktet.

Der gutten bodde skal det ha blitt oppbevart ammunisjon. Det skal være snakk om et visst antall skarpe riflepatroner, kulespisser til riflepatroner, tomhylser til riflepatroner og et større antall tennhetter til riflepatroner.

Han har forklart at det som står beskrevet i tiltalebeslutningen stemmer og at han ikke har kjøpt ammunisjonen på lovlig vis. Gutten ønsker ikke å opplyse hvem han har kjøpt dette av, men erkjenner straffskyld.

I august 2020 skal den tiltalte ha stjålet minst fem pakker sigaretter fra en bensinstasjon i Harstad. Gutten har erkjent straffskyld og og forklart at han tok tobakk fra bensinstasjonen fordi han skulle bruke det. Siden han er mindreårig kan han ikke kjøpe tobakk lovlig.

Les også

Ble tatt i 140 km/t på E10. Nå må mannen møte i retten for dette og en rekke andre forhold

Dommen

I domsslutningen står det skrevet at gutten dømmes for å ha brutt seg inn på verkstedet, og senere matbutikken i Vågan.

Han dømmes også for ulovlig å ha ervervet ammunisjon uten tillatelse fra politiet, for å ha unnlatt straks å rette seg etter pålegg, tegn eller øvrige signaler gitt av politiet, og for å ha tatt en gjenstand som tilhørte en annen, med forsett om å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning ved å selge, forbruke eller på annen måte tilegne seg den.

For dette idømmes gutten fengsel i 21 dager. Fullbyrding av straffen utsettes med en prøvetid på to år.

På bakgrunn av kostnadene matbutikken fikk da de måtte reparere knuste vinduer og det økonomiske tapet for tyveriet av alkoholen må den tiltalte betale 7179,50 kroner til butikken innen to uker.

Les også

Politiet fant over 300 grusomme bilder. Harstadmann skylder på alkohol