Nyheten at den kreative harstadentusiasten Gunnar Reppen er død, kom ikke uventet på bakgrunn av hans helsemessige tilstand de senere årene, men med hans bortgang har Harstad mistet en profilert krøniker av byens nyere historie.

Yrkesmessig var Gunnar typograf og boktrykker og medgründer av etablering av Trykksentralen i 1982 som i 2002 ble til Vizuelli. Dyktig og anerkjent fagmann, men det var først og fremst hans interesse i å formidle lokalhistorie som profilerte han som en av våre fremste og mest aktive lokalhistorikere.

I 2008 startet han og historikeren Gunnar E. Kristiansen «Harstadleksikonet» og gjennom møysommelig arbeid har de laget en omfattende dokumentasjon om personer foreninger, bedrifter, bygninger og historisk kalender over viktige begivenheter i Harstads nyere historie, år for år. Ei gratis skattkiste på internett for alle som vil fordype seg i byens lokalhistorie.

Gunnar skrev tre bøker, en om Harstad under okkupasjonen, en om trykkerier og aviser i Harstad og «Harstadhistorien -fra Nød til velstand 1904 -1964»

Han var som en skrivende perpetuum mobile, før sykdommen stoppet han. I disse åra foret han årlig lokalmedia med lokalhistoriske oppdagelser og ukjent stoff, ofte gjennom nitid og intens sporing på lesesalen i Riksarkivet.

Fra 2006 ble han fast årlig bidragsyter med artikler til Årbok for Harstad. Jeg ble enda mer personlig bekjent med Gunnar og hans enorme produksjon av artikler, da jeg ble med i redaksjonskomiteen og senere som redaktør. Hver gang når jeg spurte om han hadde bidrag til årets årbok – var svaret alltid det samme – «Hvor mange artikler vil du ha?» Artikkelmessig er nok Gunnar den som har preget Årboka mest i sin aktive periode og hans artikler og bidrag i «Harstadleksikonet» er bevaringsverdig.

Han var en produktiv entusiast å samarbeide med, alltid nye kort i ermene og på hånda, særlig med ukjent stoff fra okkupasjonsårene i Harstad. Han stilte store krav til nøyaktighet og var lett å fyre opp når han kom over slumset historieskriving. I tillegg var Gunnar en trivelig og likandes kar, alltid full av humørfylte replikker og kommentarer.

Med Gunnar Reppens bortgang er en vektig lokalhistorisk stemme stilnet - en ruvende bidragsyter til forståelse av vår lokalhistoriske minnebok og våre lokale røtter.

Han er dypt savnet, men hans innsats for vår lokalhistorie vil aldri forsvinne eller glemmes.

Les også

Her forsvinner Harstad-historie som strekker seg tilbake til 1932