Gå til sidens hovedinnhold

Myndighetene har gitt Harstad vaksinefrist

Snart skal befolkningen vaksineres mot influensa. Staten ber kommunene bli ferdige med korona-vaksinene - og har gitt en frist.

Fredag delte regjeringen sine nye planer og tiltak knyttet til korona-epidemien. I Harstad har kommunen lagt merke til flere nyheter som vil påvirke de nesten 25.000 innbyggerne.

3. oktober vil regjeringen at Harstad og landets kommuner skal være ferdig med å vaksinere sine innbyggere. Da er meningen at folket skal få tilbud om influensavaksine.

– Det skal vi klare, sier kommunikasjonssjef Øivind Arvola.

I neste uke er det barn mellom 12 og 15 år sin tur. Alle voksne over 18 er velkommen til å vaksinere seg med første dose, men kommunen tenker at de har gjort sitt for å overtale dem til å besøke Harstadhallen.

– Vi kan ikke tvinge dem. Ellers ber vi de som har tatt første dose om å framskynde dose to. Den kan nå tas så tidlig som fire uker etter den første.

Blir mindre sporing

Etter 27. september varsler regjeringen at de trapper ned kommunens innsats på sporing og testing (TISK). Regjeringen legger opp til at nedjustert TISK videreføres i en overgangsperiode på om lag fire uker når det etter hvert blir aktuelt å gå over til en mer normal hverdag.

– Det vi har fått høre er at kun de nærmeste av nærkontakter skal testes, sier Arvola.

Kommunen har i dag oversikt og overskudd rundt testing og sporing. Mens det er stor spredning i Tromsø, er det så langt oppdaget ett positivt tilfelle i Harstad denne uken.

Arvola sier at hver dag Harstad ikke får et nytt koronatilfelle er en gledens dag.

– Men vi vet samtidig at det er veldig lite som skal til for at det kommer nye utbrudd.

Vil komme med informasjon om dose tre i neste uke

Kommunen får flere spørsmål om dose 3, men har ikke mye å dele om dette.

Myndighetene har varslet at enkelte utsatte grupper vil få tilbud om en ekstra dose, og at det er spesialisthelsetjenesten som avgjør hvem som skal motta dette.

– Vi er i kontakt med spesialisthelsetjenesten, men må få mer klarhet og muligheter til å områ oss. Jeg antar at vi i neste uke har mer informasjon å komme med, sier Arvola.

Les også

Fredrik Solvang tar til tårene når han forteller om oppveksten på Setermoen: - Var veldig alene

Les også

Heidi trodde koronavaksinen ga blodpropp i hjernen: – Jeg ba til Gud om at det måtte gå bra!