Det er på tide at du og jeg sjekker inn og ser hva vi skal gå på.

Er det ikke noe interessant i programmet, sier du? Nei, men det er før du har vært på konsert eller teater. Jeg kan love deg at du blir positivt overrasket. Vi må bare komme oss opp av sofaen - ut og ta et glass sprudlevann, så er vi i gang.

Jeg har det på akkurat samme måte. Jeg er treig. Så bestemmer jeg meg for å ta en titt i programmet. Jeg er mest interessert i musikk, og helst type rock, elektronika, hiphop, rap og jazz. Når jeg fysisk møter opp, viser det seg at det meste av kultur går ned. Jeg tror det gjelder også deg. Selv den smaleste konsertinstallasjon eller teateroppsetning kan gi opplevelser man husker i flere tiår, til tross for at det i utgangspunktet er godt utenfor hva vi ellers ser og lytter til. Det skader aldri å trø utenfor komfortsonen.

Ok. Jeg sjekker programmet kjapt. Og jeg finner!

Jeg finner Ruperts Kitchen Orchestra fra Tyskland. Aldri hørt om dem før, men beskrives som en funkpopdiscojazz-orkester som spiller overalt i Berlin og på festivaler. Det MÅ bli bra.

Jeg finner Cell7. Aldri hørt om. Men hun har over 20 års erfaring fra den islandske scenen, og publikum kan glede seg til en kveld med heftig hiphop, harde beats og kompromissløs rap, sier Festspillene. Jeg kommer!

OBS: Denne saken ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Det er gratis å motta. Her melder du deg på

Jeg finner Why Kai fra Norge. Ikke hørt om. Musikerne har allsidig bakgrunn innen elektronika, jazz og impro. Resultatet blir sprudlende og nyskapende klubbmusikk som toppes med multimedia-triks, retro filmer og animasjoner på lerretet, sier Festspillene. Jeg kommer!

Festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir har en gladmelding til aldersgruppa 18-25 år, som har mistet mye av ungdomstiden til pandemi. Nå får denne gruppen halv pris på hele festivalprogrammet.

– Vi mener dette er en gruppe som trenger å komme ut og møte folk, og oppleve heftige kulturopplevelser sammen med andre etter de to årene med maraton-videomøter og undervisning fra forelesere på små skjermer. Derfor kaller vi den FU*K COViD-billetten, og markerer med det at vi ønsker dem og alle andre tilbake på ekte festival, sier Skúladóttir.

Det blir også egne konserter for ungdom mellom 13 og 17 år. Det skjer på Ludo hele festspilluka på kveld, lørdag til lørdag. På dagtid blir Ludo møteplass for unge.

Et skår i gleden er at festivalteltet Sentralen flytter fra parkeringsplassen ved busstasjonen til parken ved UiT. Neida, det er ikke langt å gå. Men teltet er en storsatsing fra Festspillene. Her skulle det være liv og røre dag og natt - midt i sentrum med alle fasiliteter rett ved.

Les også

iHarstad satser på ungdommen: Møt våre 7 sommervikarer

Men skitt au. Vi får trøste oss med at Havnepromenaden er et vakkert sted å være. Nå blir det fint vær på toppen, melder meteorologen. Da skal det godt gjøres ikke å trives både med konsert og utsikt over en blikkstille Vågsfjorden.

La oss dra på byen og ta del i Nord-Norges største kulturarrangement. Festspillene er det beste som skjer i Harstad. Det sier alle. Vi må oppleve det. Liv og røre, her kommer vi!

Husk at når teltet pakkes ned, når Ragnheiður går på ferie 3. juli, så blir det stille i vår by. Og det er et helt år til neste gang vi kan trampe takten.

Les også

Klagemuren er så høy at det er vanskelig å se hva som er på den andre siden